Zeehondencreche Pieterburen

Zwaar gewond door visnetten

De laatste maanden worden we bijna dagelijks gebeld door schepen in de buurt van Vlieland, Terschelling en Ameland; zij melden dan dat ze zeehonden zien die in netten zijn verward. Er is pas zelfs een melding binnengekomen van een zeehond met een stuk rubber (een fietsband?) om zijn nek. Gelukkig letten de schepen die met toeristen naar de zeehondenbanken gaan extra op. Als ze een zeehond zien met een stuk net om zich heen bellen ze onmiddellijk met Hessel Wiegman. Die gaat dan - vaak met een snelle boot van rederij Noordgat - proberen om het dier te redden. Soms is zo'n zeehond niet gewond maar zit hij alleen in het net verward. Zo'n dier wordt meteen losgesneden en direct weer vrijgelaten.

Nettenslachtoffer

Helaas gebeurt het ook dat er ernstige wonden ontstaan door het net; de angstige dieren raken door hun geworstel om vrij te komen steeds meer verstrikt. Zulke zeehonden gaan met een sneltransport naar Pieterburen. De laatste weken zijn er drie dieren ernstig gewond binnengebracht. In deze laatste gevallen gaat het niet om het dikke, stevige net dat de onderkant vormt van vissersnetten; zulke netten blijven vaak haken op de bodem of aan scheepswrakken, scheuren dan los en blijven dieren vangen, ook al zitten ze niet meer aan een schip vast.
De laatst binnengekomen zeehonden zijn slachtoffer van het hele dunne nylondraad dat gebruikt wordt bij de staande want visserij. Dergelijke netten staan vooral rond wrakken en ook langs de kust de zee in. Deze nylon netten veroorzaken vreselijke verwondingen, doordat het materiaal diep in het vlees van de gevangen zeehonden snijdt. Onlangs onderzochten we nog een dode bruinvis die verdronken was in een staand want.
Een derde vorm van gruwelijke dood door de visserij wordt veroorzaakt door sportvissers die met elkaar op een schip op zee gaan vissen. Na afloop van de vispartij worden de lijnen met haken en al in zee achtergelaten, zo is ons door deelnemers gemeld. De zeehonden die met een vis zo'n stuk lijn met haak binnen krijgen zijn vaak niet meer te redden of ze worden dood gevonden. We hadden pas nog een gewone zeehond op de sectietafel met drie grote haken die zijn maag en ingewanden hadden doorboord. Een vreselijke dood. De door netten gewonde grijze zeehonden die we de afgelopen weken hebben binnen gekregen zullen het naar alle waarschijnlijkheid wel overleven.
We verzamelen in Pieterburen nog steeds de netten die in zee drijven en die door vissers worden opgevist. De vissers brengen ze aan land en wij halen ze op uit de havens en brengen ze naar Harlingen waar het materiaal wordt gereinigd. We krijgen daar geen geld voor, noch van de vissers noch van de overheid. Maar toch gaan we er mee door, want het lijden van deze zeehonden is afschuwelijk. Soms worden ze al weken lang waargenomen voordat ze kunnen worden geholpen. Dat kan niet zolang ze in een groep zeehonden liggen: dat zou teveel verstoring geven. Daarom dank aan de kapitein van de Vlielander boot die naar de zeehonden gaat bij de Engelse Hoek. Lola ligt ook tussen die groep, maar gelukkig nog zonder net.