Provincie Noord-Holland

D66 Noord-Holland stelt vragen over mogelijk vertrek Amsterdam Baroque Orchestra

Aan de Voorzitter van Provinciale Staten van Noord-Holland Mr. H.C.J.L. Borghouts
Postbus 123
2000 MD Haarlem

Amsterdam, 10 augustus 2006
Betreft: Schriftelijke vragen

Geachte heer Borghouts,

Op grond van artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van Provinciale Staten van Noord-Holland stel ik de volgende vragen aan het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Onderwerp:

Het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman is al vele tientallen jaren een van de meest gewaardeerde orkesten van Nederland. Vooral in het buitenland vormt het orkest een belangrijk visitekaartje van Amsterdam. Onlangs heeft het orkest de noodklok geluid omdat het steeds moeilijker is om zich te handhaven in het verschralende culturele klimaat in Nederland. Het orkest heeft D66 aangegeven dat het moeilijk uitvoeringen kan geven in middelgrote zalen vanwege de hoge uitkoopsommen. Voorts is een platencontract weggevallen. Het Baroque orkest heeft D66 gemeld dat het inmiddels in gesprek is met Amsterdam Partners om een rol te kunnen vervullen in de promotie van Amsterdam in het buitenland.

Een en ander is voor de statenfractie van D66 aanleiding de volgende vragen te stellen:


1. Is het college van Gedeputeerde Staten op de hoogte van het mogelijke vertrek van het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman naar Frankrijk wegens te weinig financiële middelen in Nederland, nu zijn platencontract is weggevallen?
2. Hoe beoordeelt u het eventuele vertrek van dit orkest gezien de beoordeling van de Raad van Cultuur in 2004?
3. Hoe beoordeelt u het eventuele vertrek van dit orkest gezien de bijdrage van het orkest in de promotie en imagevorming van Amsterdam en Noord-Holland in het buitenland?
4. Kan het college toezeggen zich in te spannen om het Amsterdam Baroque Orchestra in haar rol als 'visitekaartje van Amsterdam en Noord-Holland' te ondersteunen zodat het niet naar Frankrijk zou hoeven te verhuizen?
5. Bent u bereid om op korte termijn overleg te zoeken met het orkest om te bespreken of en hoe het orkest een duidelijker rol gegeven kan worden bij de promotie van Noord-Holland, in binnen- en buitenland? Met vriendelijke groet,
Joke Geldhof

Zie: "Vertrek Koopman is Klap voor Prestige Nederland" in: de Volkskrant, 12 juli 2006 'De Raad is onder de indruk van de wijze waarop het ensemble opereert op de internationale markt en is ervan overtuigd dat de uitstraling die het ensemble in het buitenland heeft, het muzikale veld in Nederland ten goede komt.' Raad van Cultuur, 2004

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Catharina de Leur, medewerker statenfractie D66 Noord-Holland, 06-23267722 of c.d.leur@d66.nl

Statenfractie Noord-Holland
p/a Paviljoenslaan 7-9
2012 JE Haarlem

---- --