VVD


15-8-2006

VVD wil openheid van auteursrechtenorganisaties

VVD Tweede Kamerlid Charlie Aptroot eist openheid van de auteursrechten organisaties omdat zij informatie achter lijken te houden. Aptroot heeft wederom vragen gesteld aan de ministers van Economische Zaken en Justitie, in vervolg op vragen van 16 maart 2006.

De auteursrechtenorganisaties die namens de minister van Justitie de exclusieve bevoegdheid hebben zoals Buma, Sena, Leenrecht, Thuiskopie en Reprorecht weigeren nog steeds volledige openheid te geven over de criteria van de heffingen en hun kostenstructuur. Met name de salarissen en vergoedingen van directieleden en toezichthouders weigeren zij openbaar te maken, hoewel zij door de minister zijn aangewezen en daardoor een monopolie bezitten. In reactie op de Kamervragen die Aptroot 16 maart stelde zei de directeur van Buma-Stemra in De Telegraaf "dat hij minder verdient dan de minister-president". Bronnen binnen Buma-Stemra laten echter weten dat dit niet waar is, het salaris en de vergoedingen zijn volgens klokkenluiders aanmerkelijk hoger. Volgens Aptroot gaat "de graaicultuur van Buma-Stemra ten koste van ondernemers en artiesten".

Nog bonter maakt Stichting Videma het, die ondanks verzoeken t/m 2004 geen jaarverslag heeft gepubliceerd. Na de start in 1988 is het jaarverslag 2005 het eerste dat openbaar wordt gemaakt. Het verslag zelf kenmerkt zich door bewuste ondoorzichtigheid. Management- en marketingkosten worden als één gepresenteerd, wat zeer ongebruikelijk is in jaarverslagen. Bij Videma is daarbij sprake van vermenging van zakelijke- en privé belangen die niet past bij een auteursrechtenorganisatie. Zo heeft de directeur 85% van de aandelen van Videma in bezit en heeft hij het aan Videma verhuurde pand in een eigen BV ondergebracht.

15 augustus 2006

Charlie Aptroot: c.aptroot@tweedekamer.nl