Nederland

Racoon neemt John Lennon nummer op voor Amnesty

15-08-2006 Band, 3FM en Amnesty werken samen aan internationaal muziekproject

Dinsdagochtend maakte de zanger van Racoon, Bart van der Weide, in de uitzending van Giel Beelen (3FM) de samenwerking met Amnesty International bekend. Racoon is de eerste Nederlandse band die meewerkt aan het project. Het Make Some Noise project is ontstaan nadat Yoko Ono Amnesty de rechten van de songteksten van John Lennon schonk. Het is een wereldwijd muziekproject waaraan tientallen wereldberoemde artiesten belangeloos meewerken door nieuwe uitvoeringen van de Lennon-songs op de plaat te zetten en aandacht te vragen voor schending van de mensenrechten. Op het Lowlands festival wordt in samenwerking met 3FM en TMF het startschot voor Make Some Noise against Discrimination gegeven.

Make Some Noise against Discrimination Dankzij de bijzondere gift van Yoko Ono kan Amnesty International John Lennons wereldberoemde muziek gebruiken voor de inspiratie en mobilisatie van een hele nieuwe generatie. De nummers maken nu deel uit van het wereldwijde Amnesty-project Make Some Noise. Van de volgende artiesten zijn bijvoorbeeld al covers te downloaden ; Black Eyed Peas, Snow Patrol, The Cure, , Maroon 5 en Postal Service. Amnesty Nederland zal in samenwerking met nationale artiesten John Lennon-nummers opnemen. 3FM en TMF/MTV zullen de komende maanden aandacht besteden aan dit unieke project. Met het Make Some Noise-project in Nederland vraagt Amnesty aandacht voor discriminatie. Wanneer discriminatie onvoldoende adequaat wordt bestreden, zullen ernstige vormen van geweld zich blijven voordoen en misschien wel in ernst en omvang toenemen.

Lowlands Tijdens het festival zullen diverse bands, waaronder Epica en Snow Patrol,tientallen vrijwilligers en 3FM aandacht vragen voor discriminatie in St. Petersburg, Rusland. Publiek en artiesten komen in actie door tijdens optredens Noise te maken. Een decibellenmeter zal de uitkomst meten en uiteindelijk bepalen welk artiesten/publiek het meeste lawaai hebben gemaakt. Daarnaast zullen vrijwilligers op het festivalterrein handtekeningen ophalen. De handtekeningen worden eind dit jaar aangeboden aan Matvienko Valentina Invanovna, Gouverneur van St. Petersburg. Ook worden opnames van de gemaakte Noise in Rusland uitgezonden.

Rusland St. Petersburg Racistisch geweld is een gigantisch probleem in Rusland. Bijvoorbeeld in Sint-Petersburg, waar de meeste extreemrechtse groeperingen actief zijn. Zij zijn goed georganiseerd en plegen veel racistische aanvallen. Vaak dodelijk. Doelwit zijn onder meer buitenlandse studenten. Zo werden de studenten Lamsar Samba Sell uit Senegal en Vu Anh Tuan uit Vietnam vermoord door extreemrechtse groeperingen.

Met de petitie roept Amnesty de autoriteiten op om te garanderen dat misdrijven waarvan kan worden vermoed dat ze een racistische achtergrond hebben, effectief en grondig worden onderzocht en als zodanig vervolgd. Tevens dringt Amnesty er op aan om tekortkomingen in onderzoek naar en vervolging van racistische aanvallen aan te pakken, onder meer door het ontwikkelen van heldere richtlijnen en training voor politie, aanklagers en rechters om met dit soort zaken om te gaan.