Socialistische Partij

Kant sceptisch over fusieplannen Limburgse ziekenhuizen

15-08-2006 * In vragen aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid) zet de Tweede-Kamerfractie van de SP grote vraagtekens bij de aangekondigde fusie tussen de twee Midden-Limburgse ziekenhuizen.

Kant Een fusie zou er toe kunnen leiden dat de bestaande ziekenhuizen in Weert en Roermond worden uitgekleed of uit de steden verdwijnen, vreest Kamerlid Agnes Kant. De SP-zorgwoordvoerder wijst in dit verband op recente, soortgelijke ontwikkelingen in het Brabantse Oss en Veghel. De ziekenhuizen in die steden zijn gesloten omdat besloten werd een nieuw ziekenhuis te bouwen in Uden. Bij de fusieplannen in Weert en Roermond wordt ook gesproken over de bouw van een nieuw operatiecentrum met beddenhuis op een locatie langs de snelweg A2, melden Limburgse media. Kant wil ook hierover graag duidelijkheid van minister Hoogervorst.

Volgens de directies van beide ziekenhuizen hoeft niemand bang te zijn dat de bestaande ziekenhuizen worden uitgekleed. Uitgangspunt bij de plannen is dat patiënten ook straks voor alle basiszorg gewoon in hun eigen woonplaats terechtkunnen. Kant is er niet van overtuigd dat de ziekenhuizen deze toezegging ook kunnen en zullen waarmaken en wil volledige duidelijkheid over de consequenties van de fusieplannen.