Gemeente Aalburg


Huiselijk geweld is NIET normaal!
huiselijk geweld.jpg

Bijna de helft (45%) van de Nederlandse bevolking is ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld.

Jaarlijks sterven in Nederland 70 vrouwen en 50 kinderen aan de gevolgen van huiselijk geweld en worden alleen al 20.000 gevallen van kindermishandeling gemeld. Vrouwen en mannen worden ongeveer in gelijke mate het slachtoffer van huiselijk geweld. Zelfs 5% van de ouderen ontkomt niet aan huiselijk geweld. Dat zijn schokkende cijfers. Maar waarschijnlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg. Huiselijk geweld speelt zich immers binnenshuis af. We zien het niet. Bovendien durven slachtoffers er vaak niet over te praten. Ze hopen dat het geweld vanzelf overgaat, schamen zich, voelen zich schuldig of zwijgen omdat ze bedreigd worden. Plegers zwijgen uit schuldgevoel, schaamte of angst voor maatregelen. Kinderen zwijgen uit angst hun ouders te verliezen. Huiselijk geweld is een maatschappelijk probleem en komt voor in alle maatschappelijke milieus en binnen alle culturen.

Het gebruik van geweld heeft strafrechtelijke gevolgen. Dat geldt niet alleen voor geweld op straat, maar ook voor geweld achter de voordeur of voor geweld na het beëindigen van een relatie (stalking). Anders dan bij beroving of een gevecht op straat, zitten de pleger en het slachtoffer vaak ook daarna dicht op elkaars huid. Daardoor is de kans groot dat het geweld doorgaat en zelfs ernstiger vormen aanneemt. Huiselijk geweld kan alleen stoppen als we er iets aan doen. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen. Zoek hulp, of je nou omstander bent, slachtoffer of pleger. Huiselijk geweld is niet normaal!

Advies- en Steunpunt Huiselijk geweld West-Brabant (ASHG).

Hulp kan gevonden worden bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk geweld West-Brabant (ASHG). Het ASHG is een steunpunt voor burgers en professionals die er terecht kunnen voor informatie en ondersteuning. Het ASHG wil toegang geven tot het brede hulpverleningsaanbod bij huiselijk geweld. Doel is altijd het voorkomen of zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld. Het ASHG geeft zo veel mogelijk een individueel passend advies en/of een verwijzing.

Het ASHG houdt telefonisch spreekuur op maandag-, dinsdag- en donderdagmorgen van 9.30 12.00 uur. Het telefoonnummer is 0900 1 22 4444.

Op de website www.huiselijkgeweldbrabant.nl vindt u nadere informatie over alle Brabantse Advies- en Steunpunten met een schat aan achtergrondinformatie over huiselijk geweld, de aanpak, verwijsadressen etc.