Erasmus MC


15-08-2006: Internationale prijs professor Löwenberg voor onderzoek
naar leukemie

Rotterdam, 15 augustus 2006 Vanwege zijn verdiensten in het onderzoek naar en de bestrijding van leukemie, ontvangt professor dr. Bob Löwenberg de Jacqueline Seroussi Memorial Foundation for Cancer Research Prijs 2006. Deze internationale prijs wordt jaarlijks toegekend aan onderzoekers die belangrijk hebben bijgedragen aan de voortgang van het kankeronderzoek. Löwenberg, hoogleraar hematologie aan het Erasmus MC, ontvangt de prijs van US$ 150.000 op 30 november tijdens een feestelijke bijeenkomst in Tel Aviv, Israël.

Binnen de afdeling Hematologie van het Erasmus MC, werkt Löwenberg al jaren aan het verbeteren van methoden voor de diagnostiek en de behandeling van leukemie. Er bestaan tientallen soorten leukemie. Om patiënten op maat te kunnen behandelen, is het van belang de diverse soorten leukemie te kunnen onderscheiden en te herkennen. Met zijn groep zoekt Löwenberg naar de genverstoringen die verantwoordelijk zijn voor de verschillende leukemievormen, naar technieken om deze verschillende vormen steeds verfijnder te diagnosticeren en naar behandelingsmethoden op maat, zoals stamceltransplantatie.

Professor Löwenberg is blij verrast door de toekenning van de prijs. Hij ziet de prijs als erkenning voor de wetenschappelijke bijdrage van het gezamenlijke Rotterdamse onderzoeksteam aan de kennis over en de behandeling van leukemie. Löwenberg zal de prijs gebruiken bij de verdere ontwikkeling van een biochip om leukemie goed te diagnosticeren. In 2004 ontving professor Löwenberg de Dr. P. Muntendam Prijs, de Nederlandse prijs voor kankerbestrijding.
---

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra. (UMCs) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMCs. Andere UMCs die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMCs.