Het Nederlandse Rode Kruis

15 augustus 2006
Internationale Rode Kruis start programma voor aidsbestrijding

De komst van medicijnen heeft de hulpverlening veranderd

Het internationale Rode Kruis (IFRC) start een nieuw programma om de aidspandemie in Zuidelijk Afrika te bestrijden. Daarmee steunt het de komende vijf jaar Rode Kruis-verenigingen in Zuidelijk Afrika. Dit kondigde het Rode Kruis aan tijdens de aidsconferentie in Toronto.

Afrika epicentrum
Zuidelijk Afrika is het epicentrum van de pandemie, vertelt Françoise Le Goff van het internationale Rode Kruis in Harare, 20% van de bevolking is de regio is besmet met het virus. In sommige gebieden is dit percentage 38%. De hulpverlening moet dringend worden uitgebreid.

De komende vijf jaar vangt het Rode Kruis 225.000 aidswezen op

Het lange termijn-beleid focust op aidspreventie en steun voor mensen die hiv-besmet zijn. In het programma worden zieken thuis verzorgd. Een netwerk van Rode Kruis-vrijwilligers steunt de aidspatienten én hun familieleden. Binnen het programma valt ook de opvang van aidswezen, die één of beide ouders aan de ziekte verloren hebben. Het Rode Kruis vangt de komende vijf jaar 225.000 kinderen op.

Leven met hiv/aids

Met voorlichting probeert het Rode Kruis besmetting en discriminatie te voorkomen

Met de beschikbaarheid van medicijnen verandert de aard van de hulpverlening, vertelt Bernard Gardiner, hoofd van het programma. Eerst hielpen we mensen sterven. Nu helpen we mensen leven met het hiv-virus. De preventie-campagnes zijn gericht op risicogroepen zoals prostituees, vrachtwagenchauffeurs en jongeren. Daarnaast probeert het Rode Kruis met publieksvoorlichting discriminatie te voorkomen.

Afrika heeft niet alleen met de aidspandemie te maken, ook de voedselproblemen door aanhoudende droogte en de verzwakte regeringen zorgen voor problemen. Actie is noodzakelijk. Het Rode Kruis kan door zijn jarenlange ervaring met aidshulpverlening een cruciale rol spelen in de strijd tegen hiv/aids.

Het programma betreft tien landen: Angola, Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Swaziland, Zambia and Zimbabwe.
* In Zuidelijk Afrika wonen 11 miljoen mensen met hiv, waaronder 500.000 kinderen

* Er zijn 4 miljoen aidswezen in Zuidelijk Afrika
* De levensverwachting in Swaziland is door hiv/aids gedaald naar 29,9 jaar. Dit is de laagste levensverwachting ter wereld
* De home based care programma´s (het thuis verzorgen van zieken) bereiken nu 50.000 mensen en 100.000 wezen en kinderen

Meer informatie:

* Photo Gallery van het internationale Rode Kruis (IFRC)