Gemeente Heemskerk


dinsdag, 15 augustus 2006

Gemeente Heemskerk steunt twee projecten van Heemskerk Kijkt Verder

HEEMSKERK - Het college van Heemskerk heeft besloten twee projecten van het platform Heemskerk Kijkt Verder (HKV) te steunen met een subsidie van EUR 4.656,- totaal. De projecten zijn voorgesteld door de bij HKV aangesloten organisaties Stichting Zienderogen Heemskerk en Terre des Hommes Heemskerk en maken onderdeel uit van het overkoepelende 'Armoede de wereld uit'-project van HKV.

De twee projecten sluiten aan bij de doelstelling van de gemeente om een bijdrage te leveren aan de verwezenlijking van de millenniumdoelstelling 2015; specifiek als het gaat om halvering van extreme armoede, toegang tot basisonderwijs voor alle kinderen, veilig drinkwater en verbetering van leefomstandigheden in krottenwijken.

Het eerste project is een voorstel van de Stichting Zienderogen Heemskerk en betreft de aanschaf van een microbusje om een school bereikbaar te maken voor visueel gehandicapte kinderen in Tadzjikistan. In oktober 2004 is een begin gemaakt met de opening van een blinden- en slechtziendenschool in Dushanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan. Er zijn nu 61 leerlingen. De directeur vraagt om een microbusje, zodat meer op afstand wonende kinderen, die anders niet op school komen, kunnen worden gehaald en gebracht. Voorts is er dringend behoefte aan de meest elementaire leermiddelen, boeken, braillepapier, schrijfborden, prikpennen, brailleschrijfmachines, taststokken, muziekinstrumenten, reliëfkaarten, etc.

Het tweede project is een voorstel van Terre des Hommes Heemskerk en betreft de ondersteuning van de lokale organisatie QWRIDS in Bangalore, India. Deze organisatie zet zich sinds 1974 in voor schuldslaven in 30 steengroeven in en rond Bangalore, waar de omstandigheden heel slecht zijn. QWRIDS streeft de volgende doelen na: beschermen van de mensenrechten, bevrijden uit de schuldarbeid, verbeteren van de levenssituatie en voorkomen dat er nieuwe mensen in deze situatie terecht komen. De organisatie zet zich verder in voor woningverbetering, drinkwatervoorziening, medische zorg en bewustwording. Daarnaast is een onderwijsprogramma opgezet dat is gericht op 1.000 kinderen van de arbeiders uit de steengroeven. Terres des Hommes steunt deze organisatie sinds 1998. Terre de Hommes Heemskerk wil EUR 25.000 voor dit project tegen armoede bijeenbrengen.
---