Artsen zonder Grenzen


Libanezen keren massaal terug, hulp gaat door waar nodig

15/08/2006 14:26 -- Duizenden gevluchte Libanezen keren terug naar huis nu een staakt-het-vuren is afgekondigd. Artsen zonder Grenzen blijft medische zorg bieden waar die nodig is.

foto: Zohra Bensemra/REUTERS In Bent Jbail en Tebnine, dichtbij de Israëlische grens, bevoorraadt Artsen zonder Grenzen ziekenhuizen met medicijnen.

In Tyrus (Sour) steunde Artsen zonder Grenzen de vier ziekenhuizen van de stad gedurende de bombardementen met voedsel, brandstof, medicijnen en medische materialen. In het Bashour ziekenhuis heeft het team de operatiefaciliteiten verbeterd. Mobiele teams bieden medische zorg aan ontheemden in opvangcentra in Tyrus.

In Sidon (Saida) heeft Artsen zonder Grenzen een kliniek. Mobiele teams bezoeken vijf opvangcentra.

In de zuidelijke steden Jezzine, Nabatiye en Jobb Jannine, Qaraaoun en Niha steunt Artsen zonder Grenzen zeven ziekenhuizen waar nodig met medicijnen.

Veel van de 250.000 ontheemden in het Aley district (Shouf regio) beginnen terug te keren. Hulp aan de plaatsen waar nog veel ontheemden zijn gaat door. Ons team zorgt onder meer voor drinkwater voor opvangcentra in de stad Aley en de dorpen Kaifoun en El Qmatiye. Verder voert het team medicijnen aan voor patiënten met chronische ziekten.

Ook uit Beiroet keren de ontheemden massaal terug. Artsen zonder Grenzen heeft twee mobiele teams in de stad en voert medicijnen aan voor chronisch zieken. Verder steunt het team twee lokale mobiele klinieken. Psychologen bieden psycho-sociale steun aan getraumatiseerde kinderen en volwassenen. Het aantal patiënten met luchtwegontstekingen, diarree en huidziekten neemt belangrijk toe.

In Baalbek heeft Artsen zonder Grenzen samen met het personeel van het ziekenhuis de polikliniek weer geopend.

Naast de medische activiteiten verdelen onze teams noodhulpgoederen verdeeld onder de ontheemden die het slechtste af zijn.

Artsen zonder Grenzen is met 37 internationale medewerkers aanwezig in Libanon. In totaal is nu 310 ton noodhulp naar Libanon aangevoerd.

In buurland Syrië biedt een Artsen zonder Grenzen noodhulp aan Libanese vluchtelingen in de hoofdstad Damascus.

Meer aandacht nodig voor HIV/aids in ontwikkelingslanden -- datum: