Gemeente Ede

nummer 154 / Ede, 15 augustus 2006

In 2007 aan de slag met slopen en herbouwen
College stuurt bestemmingsplan Veldhuizen A naar de Raad

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan Veldhuizen A en het daarbij behorende beeldkwaliteitsplan vast te stellen. Dit plan kent een aantal wijzigingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan dat ter inzage heeft gelegen tussen 26 januari en 8 maart 2006. Op het ontwerpplan zijn zeven reacties ontvangen. Die zogenoemde zienswijzen geven geen aanleiding tot wijziging van het bestemmingsplan. Wél zijn andere aanpassingen noodzakelijk gebleken. Deze vonden vooral hun oorsprong in stedenbouwkundige inzichten.

De herstructureringsplannen van Veldhuizen A voorzien in de sloop van 633 woningen en de bouw van 724 nieuwe woningen. Alle hoogbouw- en middelhoogbouwflats worden de komende jaren gesloopt om plaats te maken voor nieuwe slanke torens en laagbouwwoningen. Naast de bouw van nieuwe woningen wordt de gehele woonomgeving in de wijk aangepakt. De wegprofielen worden versmald en in de woonbuurten wordt de inrichting aangepast met meer oog voor groen. Midden in de wijk is een groot buurtpark gesitueerd dat als ontmoetingsplek en speelruimte kan functioneren. De singels in de wijk worden opgewaardeerd van kijkgroen tot groen met meer gebruiksmogelijkheden en krijgen daarmee een meer recreatieve functie. Een aantal kleine speelplekken en krijgen hun plek in het centrale buurtpark. In het terugbouwen van de nieuwe woningen ligt het accent vooral op de toevoeging van middeldure en dure woningen. Na het gereedkomen van de herstructureringsplannen zal een - naar woningvoorraad en bevolkingssamenstelling - meer evenwichtig opgebouwde wijk ontstaan.

Het stedenbouwkundig plan is in nauwe samenwerking met Woonstede en bewoners tot stand gekomen. Naast de inpassing van nieuwe laagbouwwoningen is extra aandacht besteed aan de inpassing van de torens langs de Slotlaan in het groen. De vervanging van galerijflats door een variatie van torens met minder woningen per gebouw geeft transparantie aan de wijk waardoor de wijk meer relatie krijgt met haar omgeving. Tussen de torens is ruimte voor meer groen waardoor het groene karakter van de wijk behouden blijft en zelfs wordt versterkt. Ook het uitgangspunt dat bewoners hun auto ónder de torens en niet op terreinen naast de woontorens parkeren draagt sterk bij aan het groene karakter van de wijk.

Het bestemmingsplan dat nu naar de gemeenteraad wordt gestuurd omvat een aantal wijzigingen ten opichte van het ontwerp. Zo is ter plaatse van de meeste laagbouwvlekken gekozen voor een meer flexibele omgang met de bouwvlakken om in de toekomst te kunnen inspelen op de verandering van de woningmarkt. Een uitwisseling tussen verschillende typen woning, zoals twee onder een kap woningen of rijtjeswoningen, is bijvoorbeeld mogelijk op een aantal locaties. Waar het ontwerpbestemmingsplan nog flexibel omging met de exacte locatie van de torens langs de Slotlaan is in het bestemmingsplan gekozen voor het exact situeren van de torens zodat het groen en de transparantie gewaarborgd zijn. Een beeldkwaliteitplan is opgesteld om een goede welstandstoets in de toekomst mogelijk te maken.