Gemeente Ede

nummer 155 Ede, 15 augustus 2006

Onderzoek naar luchtkwaliteit in Ede
Lucht in Ede voldoende schoon

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede heeft het Rapport Luchtkwaliteit 2005 vastgesteld. Dit rapport beschrijft hoe het is gesteld met de kwaliteit van de lucht in onze gemeente. De algemene conclusie is, dat de luchtkwaliteit voor Ede geen aanleiding is om zelf maatregelen te nemen en er is geen direct gevaar voor volksgezondheid.

Sinds 2001 zijn alle gemeenten in Nederland verplicht om ieder jaar de luchtkwaliteit langs de belangrijkste verkeerswegen te onderzoeken. In het Besluit luchtkwaliteit staat welke hoeveelheid verontreinigende stoffen in de lucht zijn toegestaan en in welke situaties de overheid maatregelen moet nemen om de lucht schoner te maken. In Nederland zijn autoverkeer, industrie en landbouw de belangrijkste veroorzakers van luchtvervuiling. De mate van luchtvervuiling wordt verder beïnvloed door het weer en de windrichting.

Onderzoek
Bij het onderzoek naar de luchtkwaliteit in Ede is gekeken naar de hoeveelheid stikstofdioxide (NO ), fijn stof (PM ), benzeen (C H ) en koolmonoxide (CO). Dit zijn de belangrijkste stoffen bij luchtvervuiling. Het Besluit luchtkwaliteit geeft aan wat de maximaal toegestane hoeveelheid is. De komende jaren worden deze hoeveelheden lager. Dit komt vooral door strengere Europese regels. De gemeente heeft onderzoek laten uitvoeren op plaatsen waar veel verkeer rijdt en er woningen in de buurt staan.

De lucht boven Ede
Over het algemeen is de lucht in Ede redelijk schoon. Het is gelijkwaardig aan 2004 en schoner dan in 2003 (toen waren de weersomstandigheden ongunstig). Wel zijn de normen aangescherpt, waardoor de beoordeling strenger is. Nergens in de gemeente Ede is de luchtvervuiling zodanig, dat de gemeente zelf extra maatregelen moet nemen. De algemene maatregelen die Nederland neemt, dringen de luchtvervuiling in het hele land terug. De gemeente blijft echter niet stil zitten.

Een belangrijk deel van de luchtvervuiling komt, net als in de rest van Nederland, overgewaaid uit het buitenland. Ook komt een deel van de vervuilende stoffen van nature voor in de lucht. Deze hoeveelheid heet achtergrondconcentratie. In gemeente Ede wordt de achtergrondconcentratie verhoogd vooral door snel rijdend en optrekkend verkeer.
Plaatselijk zit in Ede net iets meer stikstofdioxide in de lucht dan is gewenst. Volgens de nieuwe Europese regels is zon situatie nog wel toegestaan, maar de gemeente moet dit wel in de gaten blijven houden. Dit geldt ook voor de hoeveelheid fijn stof, maar dan alleen op bepaalde momenten. Bovendien neemt de overheid daarvoor maatregelen. Fijn stof bestaat uit zeer kleine, niet zichtbare deeltjes die in de lucht zweven. De achtergrondconcentratie van stikstofdioxide en fijn stof is in Nederland al vrij hoog. Uitlaatgassen op drukke verkeerspunten zorgen er dan al gauw voor dat de luchtvervuiling erger wordt dan is gewenst volgens de Europese regels.

Samenwerking
Het Rijk gaat de luchtkwaliteit verbeteren door maatregelen als roetfilters en luchtwassers. Om de problematiek lokaal aan te pakken is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit gemaakt. Het Rijk heeft EUR 4 miljoen voor de hele provincie beschikbaar gesteld. In het najaar wordt bekend welk deel voor Regio De Vallei beschikbaar komt en welke maatregelen Ede daarvan kan betalen. De Gemeente Ede moet de luchtkwaliteit goed blijven onderzoeken. Ook voor een nieuwe bouwlocatie zoals in Kernhem is onderzoek gedaan. Recent is uit dat onderzoek is gebleken dat ook daar de luchtkwaliteit in orde is.

Informatie
Belangstellenden kunnen het Rapport luchtkwaliteit 2005 inzien bij het Informatiecentrum Bouwen, Wonen en Milieu in Stadskantoor De Doelen, Raadhuisplein 2 in Ede, telefoon (0318) 680 933. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.