Gemeente Ede

nummer 156 / Ede, 15 augustus

Invoering Wmo ligt goed op schema

De invoering van de Wet op de maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) ligt in Ede goed op schema. In september kan de gemeenteraad twee verordeningen vaststellen die allerlei zaken rond de Wmo regelen. De Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning regelt de hulp in de huishouding en alles dat nu via de Wvg geregeld wordt. De verordening Wmo-platform regelt de participatie van belanghebbenden, gebruikers en burgers bij de verdere ontwikkeling van de Wmo.

De Wmo is een nieuwe wet, die de gemeente verplicht de maatschappelijke ondersteuning op lokaal niveau te organiseren. Doel van de wet is dat zo veel mogelijk mensen kunnen blijven meedoen aan het maatschappelijk verkeer, ook als zij zorg nodig hebben of een beperking hebben.
De Wmo vervangt (delen van) bestaande wetten als de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Awbz), de Welzijnswet en de Wet Voorzieningen Gehandicapten (Wvg). De Wmo omvat voor een deel taken die de gemeente nu ook al uitvoert; voor een deel komen daar nieuwe taken bij (zoals hulp bij het huishouden).

Wat concreet per 1 januari 2007 verandert, is dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor het aanbieden van hulp in het huishouden. Dit valt nu nog onder de Awbz (het zorgkantoor). Voor persoonlijke verzorging (bijvoorbeeld hulp bij het aankleden) blijven mensen aangewezen op de Awbz.

De veranderingen per 1 januari 2007 vormen de opmaat voor veel ingrijpendere veranderingen in de toekomst. Gemeenten en dus ook de gemeente Ede moeten een samenhangend beleid gaan ontwikkelen op de terreinen wonen, zorg en welzijn. Op dit beleidsterrein spelen ook nu al veel verschillende zaken, bijvoorbeeld de ontwikkelingen rond woonservicegebieden, School en Partners, integraal wijkbeheer, herstructurering van het sociaal cultureel werk en multifunctioneel gebruik van accommodaties. De Wmo biedt volop kansen om al deze zaken op elkaar af te stemmen en te integreren.

Wmo-verordening
De Wmo-verordening vervangt de huidige Wvg-verordening. Daarnaast geeft de gemeente aan hoe zij omgaat met aanvragen voor huishoudelijke hulp. Ten opzichte van de huidige situatie verandert er niet veel. Mensen kunnen voor hun aanvraag terecht bij een nieuw in te richten Wmo-loket. Voor eenvoudige gevallen doet de gemeente zelf de indicatiestelling. Voor meer ingewikkelde zaken schakelt zij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in.

Nieuw in de Wmo-verordening is dat de gemeente een inkomensafhankelijke eigen bijdrage vraagt voor Wmo-voorzieningen (met uitzondering van rolstoelen). Deze maatregel lijkt ingrijpender dan zij is. Er komt namelijk één eigen bijdrage voor zowel Awbz- als Wmo-voorzieningen. De Awbz kent nu ook al een eigen bijdrage. Veel mensen die nu gebruik maken van de Wvg (waarvoor de gemeente Ede geen eigen bijdrage vraagt) maken ook gebruik van een voorziening die nu onder de Awbz valt en betalen dus al een eigen bijdrage. Voor al die mensen verandert er dus weinig of niets.

Participatie
Op dit moment is Het Overleg de vaste gesprekspartner van het college voor zaken met betrekking tot de Wvg en de Wet Werk en Bijstand (Wwb). Op 1 januari houdt Het Overleg op te bestaan. In plaats daarvan komen er een Wwb-Raad en een Wmo-raad. Deze adviseren over het beleid met betrekking tot Wmo-voorzieningen en Wwb-uitkeringen. Daarnaast komt er een Wmo-platform. In het Wmo-platform zitten belangenbehartigers en burgers. Ook zijn de Wmo-raad en de Wwb-raad er in vertegenwoordigd. Het Wmo-platform gaat het college adviseren over de volle breedte van de Wmo. Het gaat daarbij dus om het verder uitbouwen van het Wmo-beleid tot een volwaardig en samenhangend beleid op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Vrijwilligers en mantelzorgers zullen daarin, naast professionele krachten, een belangrijke rol vervullen. Daarom zullen zij ook nadrukkelijk vertegenwoordigd zijn in het Wmo-platform.