Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Rouvoet en Huizinga-Heringa over uitspraken van Iran met betrekking tot vernietiging van de staat Israël. Deze vragen werden ingezonden op 4 augustus 2006, met kenmerk 2050617390.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Rouvoet en Huizinga-Heringa (beiden ChristenUnie) over uitspraken van Iran met betrekking tot vernietiging van de staat Israël.

Vraag 1
Is het waar dat Iran op een conferentie van moslimlanden te Singapore heeft gezegd dat de vernietiging van Israël de oplossing is voor de huidige crisis in het Midden-Oosten? (1) Zo ja, wat is uw oordeel over deze uitspraak?

Vraag 2
Deelt u de mening dat het doen van dergelijke uitspraken, zeker in de huidige situatie, volstrekt onverantwoord en afkeurenswaardig is en dat, wanneer het Iraanse regiem in deze houding volhardt, diplomatieke stappen aangewezen zijn? Zo ja, bent u bereid hierover overleg met uw EU-collega's te openen teneinde tot een krachtige gezamenlijke opstelling te komen?

Vraag 3
Bent u bereid om, al dan niet in Europees verband, de scherpe afkeuring van de Nederlandse regering over deze uitspraak aan uw Iraanse collega c.q. aan president Ahmadinejad over te brengen?

Antwoord
Tijdens een spoedzitting van de Organisatie van Islamitische Landen (OIC) in Maleisië op 3 augustus jl. naar aanleiding van de crisis in het Midden-Oosten heeft de Iraanse president Ahmadinejad verklaard dat de definitieve oplossing van deze crisis gelegen is in 'de eliminatie van het zionistische regime'.

Vanwege deze uitspraak is de Iraanse ambassadeur op hoog ambtelijk niveau uitgenodigd ten departemente. In het gesprek is aangegeven dat de uitspraken van de Iraanse president onaanvaardbaar en zeer verontrustend zijn, temeer daar de internationale gemeenschap momenteel hard werkt aan een vreedzame oplossing van de huidige crisis in het Midden-Oosten. Onderstreept is dat dergelijke opruiende uitspraken van de Iraanse president ook in dit verband uiterst onverantwoord zijn.

De regering heeft naar aanleiding van het gesprek de Nederlandse positie onder de aandacht van de Europese partners gebracht.

Vraag 4
Wilt u deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden, dit vanwege de mogelijke negatieve uitwerking die deze uitspraken hebben op de huidige pogingen om te komen tot een staakt-het-vuren?

Antwoord
Ja.

(1) NOS teletekst, pagina 123, 3 augustus jl.


---- --