Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20017
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : DK. 2006/1749
datum : 15-08-2006
onderwerp : Begrotingsbehandeling
bijlagen :

Geachte Voorzitter,

De heer Rabbinge ondersteunde bij de behandeling van mijn begroting in uw Kamer mijn voornemen om de huidige kennisgedreven infrastructuur om te buigen naar een innovatiegedreven infrastructuur. Ik heb hem toegezegd schriftelijk in te gaan op de noodzakelijke vernieuwingen en de mogelijke rol daarbij van de voormalige Informatie- en Kenniscentra (IKC's).

Innovaties ontstaan door nieuwe combinaties van kennis, producten en processen. Het lineaire model lopend van kennisontwikkeling via voorlichting naar toepassing in de praktijk is niet meer bruikbaar. LNV stimuleert daarom de ontwikkeling van netwerken waarin bedrijfsleven en andere maatschappelijke stakeholders tezamen met kennisinstellingen (onderzoek en onderwijs) ideeën ontwikkelen; deze geven mede richting aan de investeringen van LNV ten behoeve van voedsel en groen. Voorbeelden zijn het Innovatienetwerk, Transforum, het Topinstituut Groene Genetica, WCFS (samen met EZ), de Groene Kenniscoöperatie, maar ook de Kenniskringen Weidevogels en Overlevingsplan Bos en Natuur.

Overigens heeft verreweg het grootste deel van de LNV-kennisinvesteringen primair betrekking op de taken van de overheid zelf, zoals controle op voedselveiligheid en gezondheid van plant en dier, monitoring van milieu- en natuurkwaliteit, onderbouwing van nieuwe beleidsvoornemens etc. Ook hierbij is de maatschappelijke betrokkenheid echter essentieel.

Momenteel wordt het kennisbeleid van LNV doorgelicht waarbij speciaal aandacht zal worden besteed aan arrangementen gericht op de ontsluiting en maatschappelijke benutting van publiek gefinancierde kennis. De resultaten daarvan zal ik aan de Eerste en Tweede Kamer toezenden.

De directie Kennis speelt een belangrijke rol in de boven beschreven processen en dit te meer omdat de voormalige IKC's (via de constructie van het Expertisecentrum) daarom nu zijn geïntegreerd. Beleid en inhoudelijke deskundigheid worden ingezet bij de programmering van kennis, de benutting ervan in beleidstrajecten van LNV en het zorgen voor ontsluiting van kennis voor de buitenwereld. Zo zal de directie Kennis binnenkort een steunpunt opzetten dat rijks- en provinciale overheden zal helpen bij het opsporen van relevante kennis voor de beheersplannen in het kader van Natura 2000. De voorlichtingstaken zijn echter bij de diverse reorganisaties van de voormalige IKC's geprivatiseerd.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman