Gemeente Weert

PERSBERICHT

15 augustus 2006

Nieuw convenant en plan van aanpak opgesteld

Realisatie Stadspoort stap dichterbij

Nederweert en Weert zijn een stap dichter bij de realisatie van het project Stadspoort, het gebied langs de A2, de Ringbaan-Noord in Weert en de Randweg-Zuid in Nederweert. Er ligt een visie voor het gebied op tafel, waarin wordt beschreven wat voor soort bedrijven voor elk van de vier deelgebieden (kwadranten) het meest geschikt zijn. Die visie is de basis geweest voor een plan van aanpak. Ook ligt er een vernieuwd convenant tussen Weert en Nederweert. De gemeenteraden van beide gemeenten moeten nog met het convenant instemmen.

Visie
De gemeenten hebben aan onderzoeksbureau Buck Consultants International gevraagd om op basis van een marktanalyse de ontwikkelingsmogelijkheden voor Stadspoort in beeld te brengen. Het gebied bestaat uit vier 'kwadranten' van samen 100 ha: . Kwadrant zuidwest: Kampershoek. Dit terrein is nagenoeg volledig gerealiseerd; . Kwadrant noordwest: Kampershoek-Noord;
. Kwadrant zuidoost: Pannenweg-West;
. Kwadrant noordoost: Randweg-West.

Bekeken is welke functies in het gebied het meest kansrijk zijn. Dat bleken te zijn: hoogwaardige industrie, grootschalige detailhandel, leisure (vrijetijdsbesteding in ruime zin) en hoogwaardige logistiek. De visie beschrijft welke functies het best passen in ieder kwadrant. Kampershoek is buiten beschouwing gelaten omdat dit terrein al bijna geheel ingevuld is.

Voor Randweg-West wordt een leisurefunctie geadviseerd. In Kampershoek-Noord zijn grootschalige detailhandel en hoogwaardige logistiek het meest geschikt. In het gebied Pannenweg-West past vooral hoogwaardige kennis- en maakindustrie het best.

Plan van aanpak
Het plan van aanpak beschrijft welke vervolgacties en -afspraken nodig zijn om de Stadspoort daadwerkelijk te kunnen realiseren. Een van de afspraken is, dat het gebied Stadspoort niet te eng moet worden gezien. Medio 2007 start de bouw in deelgebied Pannenweg-West, in 2007 start de uitgifte van de kavels in Kampershoek-Noord. Voor het gebied Randweg-West is het te volgen proces nog niet geheel duidelijk; er zal worden ingespeeld op initiatieven. Er wordt nog gestudeerd op de invullingsmogelijkheden op het gebied van vrijetijdsbesteding. Daarna worden de vervolgstappen bepaald.

Convenant
De colleges van burgemeester en wethouders van Nederweert en Weert hebben beide ingestemd met een nieuw convenant voor de ontwikkeling van Pannenweg, Kampershoek-Noord en Stadspoort. Het nieuwe convenant vervangt het oude bestuursakkoord uit 1999. Met de nieuwe overeenkomst willen beide partijen, in onderlinge afstemming, komen tot een kwalitatief hoogwaardige invulling van de bedrijventerreinen Pannenweg, Kampershoek-Noord en in het bijzonder Stadspoort. Over functionaliteit, uitstraling en fasering zijn duidelijke afspraken gemaakt.

In een stuurgroep die bestaat uit de wethouders Wernink van Nederweert en Kirkels van Weert en de projectleiders uit beide gemeenten, worden bestuurlijke besluiten genomen voor Stadspoort. Ook komt er een projectgroep die zich o.a. bezighoudt met grondprijzen, uitgiftevoorwaarden, toetsingscriteria, fasering en overzichten van kandidaat-bedrijven.

Voordelen
Door het ontwikkelen van Stadspoort wordt een aantrekkelijk en duurzaam vestigingsklimaat voor bedrijven gecreëerd, er komt meer werkgelegenheid in de regio én de regio wordt als een aantrekkelijk gebied gepositioneerd. Bijzonder veel voordelen dus.

Noot voor de pers,

Gemeente Weert