Wageningen Universiteit

15 aug 2006
Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: 062

Dr. Martin Scholten, directeur van Wageningen Imares, het Nederlands instituut voor marien ecologisch onderzoek, is gekozen tot president van EFARO, de vereniging van Europese Visserij en Aquacultuur Onderzoeksinstituten. Hij volgt daarmee Maurice Heral op, directeur van het Franse zusterinstituut IFREMER. Ir. Luc van Hoof, medewerker van Wageningen Imares, wordt âexecutive secretaryâ. Zij bekleden deze functie de komende twee jaar.

Het Europese visserijonderzoek heeft in de afgelopen jaren sterke veranderingen gekend en die ontwikkelingen gaan nog door in de komende jaren. Het gaat niet alleen meer om visstandbeheer, maar verbreedt zich naar visserij- en vlootbeheer. Daartoe behoort niet alleen biologisch maar ook sociaal-economisch onderzoek. Vanuit de benadering van de zee als ecosysteem is meer onderzoek gewenst naar de dynamiek van het zee-ecosysteem en de veranderingen daarin. Daarnaast is kennis nodig over de draagkracht van de zeenatuur voor economische activiteiten, waaronder naast visserij, ook scheepvaart, energiewinning en toerisme.

EFARO, the European Fisheries and Aquaculture Research Organization, is de associatie van de belangrijkste Europese onderzoeksinstituten op het gebied van visserij en aquacultuur. De instituten zijn op hun gebied de belangrijkste adviseurs van de betrokken landen en van het directoraat-generaal voor de visserij van de Europese Unie.

Wageningen IMARES, Institute for Marine Resources and Ecological Studies, is een samenvoeging van het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (destijds ook wel bekend als RIVO) in IJmuiden en Yerseke, Alterra Texel (beide onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum), en de afdeling Ecologische Risicoâs van TNO in Den Helder. Het instituut staat aan de basis van de vorming van één nationaal Nederlands instituut voor strategisch en toegepast marien ecologisch onderzoek.