Gemeente Maassluis

Reddingsboeien langs de haven

Het college van B en W heeft besloten om langs de Binnenhaven, de Buitenhaven, de Noordgeer en het Hellinggat in totaal 18 stuks reddingsboeien te plaatsen.

Met de renovatie van het gedeelte Govert van Wijnkade is ook de veiligheid rondom de kade bezien. De kaden zijn niet voorzien van een hek. Daardoor is het niet ondenkbaar dat iemand in het water kan vallen. De kaden zijn zo hoog dat een drenkeling hier niet zelfstandig tegenop kan komen. Daarom zijn in de nieuwe kade, zoals dat ook in de oude kaden in het algemeen het geval is, ladders opgenomen. De afstand tussen de ladders is circa 60 meter zodat maximaal 30 meter overbrugd moet worden. Dit lijkt niet veel, maar de omstandigheden waaronder dit moet gebeuren zijn verre van rooskleurig. Men is er niet op berekend dat men te water raakt, men kan bij laag water een behoorlijke val maken, met is gekleed, en het water kan erg koud zijn.

Het beschikbaar zijn van reddingsboeien kan in een dergelijke situatie net het verschil uitmaken. Met andere woorden het redden van drenkelingen kan hiermee worden verbeterd. Natuurlijk kunnen er ook bezwaren tegen het aanbrengen van reddingsboeien worden genoemd. Denk aan vandalisme of diefstal. Maar het college is van mening dat deze argumenten niet opwegen ten de veiligheid rondom de haven.

De boeien worden pas geplaatst als hiervoor een vergunning is verleend.