Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Het komt wel goed met het Afrikaanderpark!

Het (vernieuwde) Afrikaanderpark is een half jaar in gebruik, maar de inrichting is nog niet compleet.

Extra zorg nodig
Een aantal bomen en struiken, maar ook het gras hebben extra zorg nodig om tot wasdom te komen. Niet aangeslagen groen, vernielde en gestolen beplanting worden in het plantseizoen vervangen door grotere struiken en jonge bomen die dikker in omvang zijn.

Zuurstof nodig
De ondergrond van het gras in het middenstuk van het gazon bleek ook niet ideaal. Deze ondergrond is daarom onlangs omgewoeld en van zuurstof voorzien. Vandaar dat het gazon nu een kale plek vertoont. De langdurige hittegolf in juli heeft deze plek droog en geel gemaakt. Ook bij dit extreme weer wordt normaal gras maar beperkt besproeid, omdat - zo leert de ervaring - gras vrij snel herstelt na een droogteperiode.

Met zorg omgeven
Toch vindt het bestuur van de deelgemeente Feijenoord dat het Afrikaanderpark, als groene hart en ruimtelijke baken binnen de wijk, beter verdient. Gemeentewerken krijgt daarom de opdracht om het gazon vaker en met regelmaat te onderhouden. Zo voorkomt men dat er dorre en gele plekken ontstaan. Ook de bomen worden nauwlettend in de gaten gehouden en met zorg omgeven.

Acties
Een aantal zaken in het park wordt binnenkort opgepakt:
* Plaatsing van nieuwe, stevige verlichtingsarmaturen in de hekken;
* Plaatsing van andere afvalbakken;

* Aanbrengen van een watertappunt;

* Verhuizing van het nijlpaardje naar de entree aan de noordkant, zodat het beter zichtbaar wordt. Dit op verzoek van de omwonenden en bezoekers van het park.

Botanische tuin

De botanische tuin bloeit volop en is weer toegankelijk. De mannen uit de tuin hebben nu een eigen behuizing als basis voor hun werk. Ze helpen ook met het schoonhouden van de vijver. Roteb duikt intussen regelmatig met lieslaarzen de vijver in om het laatste - in de hoeken van de vijver gewaaide - zwerfvuil te verwijderen.

Spuitende fonteinen
Toen het voorlopige inrichtingsplan voor het vernieuwde park op tafel lag, bleek dat veel bewoners een parkvijver met spuitende fonteinen eigenlijk wel zagen zitten. Deze wens was echter te kostbaar. Het nieuwe dagelijkse bestuur gaat zich inspannen om een en ander toch mogelijk te maken en wil hiervoor budget beschikbaar stellen. Met de bewoners gaat de deelgemeente binnenkort een plan bedenken voor één of meerdere sierfonteinen in het park. Het plan moet wel haalbaar zijn én betaalbaar.

Buurtconciërge
In samenwerking met Vestia zorgt de deelgemeente voor een buurtconciërge, die tevens enkele uren per week in het park rondloopt, vragen kan beantwoorden en een oogje in het zeil houdt. Het is mogelijk dat in de toekomst vaker zo iemand zich in het park bevindt. Het park is open voor bewoners of groepen die er activiteiten willen houden.

Tijdelijke toiletten
Naar aanleiding van klachten van omwonenden, zijn de tijdelijke toiletten in de Paul Krugerstraat voorlopig verplaatst naar de overkant van de straat. Zodra het nieuwe marktkantoor in november 2006 klaar is, worden deze toiletten weggehaald. Het nieuwe marktkantoor is immers voorzien van dames- en herentoiletten.

Informatie
Bewoners kunnen voor meer informatie bellen met de regisseur van het Afrikaanderpark, Ton Buitendijk, via telefoonnummer (06) 291 60 45, of via e-mail: t.buitendijk@feijenoord.rotterdam.nl

Klachtenbehandeling
Omwonenden die vervuiling, graffiti of vernielingen constateren in het park, kunnen de klachtentelefoon bellen: 0800-1545. Voor klachten over de tijdelijke toiletten kunnen ze terecht bij Stadstoezicht, via (010) 890 22 30.

(foto: Het gras zoals het er nu bij ligt. De verwachting is dat het zich vrij snel herstelt na de droogteperiode.)