Gemeente Zaltbommel


Persbericht

15-08-2006
Gemeente en bewoners misleid

Onderkop Bomenkap Nederhemert

Dinsdag 15 augustus is Staatsbosbeheer in opdracht van het Geldersch Landschap en Stichting Geldersche Kasteelen begonnen met het kappen van bomen rond het Kasteel in Nederhemert-Zuid. Bewoners en de gemeente waren niet op de hoogte van kapwerkzaamheden door Staatsbosbeheer. Het college van B&W heeft op last van een dwangsom en 50.000 alle werkzaamheden stil laten leggen.

Het college van B&W heeft afgelopen woensdag alle werkzaamheden van Staatsbosbeheer en het Geldersch Landschap die te maken hebben met de bomenkap bij het kasteel in Nederhemert stil laten leggen. Hiertoe heeft het college besloten na boze en vertontruste berichten van bewoners van "het eiland". De gemeente was niet op de hoogte van de kapwerkzaamheden die Staatsbosbeheer en het Geldersch Landschap. De bewoners waren slechts summier geïnformeerd over kapwerkzaamheden door Staatsbosbeheer.

Communicatie
Het lijkt erop dat Staatsbosbeheer en het Geldersch Landschap zich niet aan een aantal formale regels hebben gehouden. Om dit te kunnen beoordelen is een plan van aanpak opgevraagd waarin vermeld moet worden wat de plannen van Staatsbosbeheer en het Geldersch Landschap zijn. Ook de Provincie is aan het onderzoeken of Staatsbosbeheer en het Geldersch Landschap zich aan de regels hebben gehouden. Daarnaast is een plan van aanpak ook een vertrekpunt voor een overleg met gemeente en de bewoners over de visie van het gebied. De bewonders van het eiland hebben, naar aanleiding van de bomenkap, nieuw leven geblazen in de Werkgroep Nederhemert en hebben de commissie 17/8 opgericht. De commissie treedt op nemens de meerderheid van de bewoners.

Bijeenkomsten
Woensdag 23 augustus heeft de gemeente een bijeenkomst voor de bewoners georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst zullen de bewonders de gelegenheid krijgen hun mening te geven over de gebeurtenissen en over de visie voor het gebied. Deze week wordt ook een bestuurlijk overleg gepland tussen de verschillende partijen om te kijken hoe verder te gaan.