Ingezonden persbericht


Beste redactie,

Wij willen u verzoeken om aandacht te besteden aan onze Lichtprocessie, die op dinsdag 15 augustus (op het feest van Maria Tenhemelopneming) wordt gehouden. Vorig jaar trokken zo'n 700 mensen met kaarsen in de hand, na afloop van de Mis van 20.00 uur, van de kerk naar het voormalige processiepark. Dit als teken dat het Licht uiteindelijk zal overwinnen op de duisternis. Hoezeer is dat dit jaar de boodschap, nu verschillende delen van de wereld in oorlog zijn verwikkeld: dat vrede het op oorlog en geweld zal winnen ! Ook dit jaar zullen honderden mensen weer deelnemen, terwijl enkele tientallen mensen uit Meerveldhoven en omgeving beelden, symbolen en vaandels zullen meedragen.

In de bijlagen treft u een informatief artikel aan met de achtergronden van de Lichtprocessie die sinds 1984 onafgebroken op de 15e augustus wordt gehouden. Tevens treft u drie foto's aan van de processie van vorig jaar. Indien u meer informatie wint kunt u zich wenden tot ondergetekende, tel. 040-253.22.31. Indien u bewegende beelden wenst kan dat. Vorig jaar is een DVD-film gemaakt van de Lichtprocessie, waarvan wij u op uw verzoek graag een copie toezenden.

ENIGE INFORMATIE BETREFFENDE
DE LICHTPROCESSIE OP 15 AUGUSTUS IN MEERVELDHOVEN

Vanuit de H. Lambertuskerk in Meerveldhoven vindt van oudsher op 15 augustus een Lichtprocessie plaats. 's Avonds om acht uur is er allereerst een heilige Mis bij gelegenheid van het feest van Maria Tenhemelopneming. Aansluitend trekken de deelnemers vanuit de kerk om het gebouw heen naar het park achter de kerk. Dit is het voormalige processiepark, dat aan het begin van de zeventiger jaren aan de gemeente Veldhoven is verkocht.

In de processie lopen behalve acolieten met het processiekruis en flambouwen en misdienaars met wierook en bellen, ook leden mee van het Sint Lambertusgilde, de Harmonie, het Lambriakoor, leden van verenigingen zoals de KVO, de KVB en de Oud- Strijders met hun vaandels, alsmede bruiden en bruidjes. Deze laatsten dragen het onlangs gerestaureerde houten processiebeeld van Onze lieve Vrouw ter Eik mee. Zij dragen verder onder meer een beeld mee van een Lam Gods op een gesloten boek met zeven zegens en een 'hoorn des overvloeds'.

Het Mariabeeldje wordt in Meerveldhoven al meer dan 740 jaar vereerd. Ook in de huidige kerk treft men (zoals in de vroegere voorlopers van de kerk en de vroegere Mariakapel) een eikenboom aan, waarin een middeleeuws beeldje van Maria prijkt. Zij wordt omringd door zo'n 275 wijgeschenken, die tot op heden toe door dankbare gelovigen aan haar geschonken worden.

Hoogtepunt in de processie vormt het meegedragen Allerheiligste, de geconsacreerde Hostie in de monstrans, die onder een baldakijn wordt meegedragen. Terwijl de gelovigen met kaarsen het licht uitdragen door het donker naar het park, onder het zingen van Marialiederen en het bidden van de rozenkrans, trekt in het Allerheiligste Jezus zélf mee met 'het volk Gods onderweg'.

In 1984 vond een vernieuwing plaats van de processie. Na enkele jaren van afwezigheid in de zeventig jaren, werd de Lichtprocessie in een nieuw jasje gestoken. Dat jaar namen 1200 mensen deel. De nadruk werd gelegd op de onderlinge saamhorigheid en het gemeenschapsgevoel, en op het licht dat gelovigen in de wereld van vandaag moeten zijn. Licht dat de duisternis van angst, onzekerheid en geweld doorbreekt. We zien in de laatste jaren bij problemen zoals zinloos geweld of ongelukken met dodelijke slachtoffers stille tochten georganiseerd worden, terwijl spontaan bloemen en kaarslichtjes op de betreffende plekken worden neergelegd. In vergelijkbare zin past ook de Lichtprocessie als signaal naar de maatschappij toe.

In het park wordt het Allerheiligste op een openluchtaltaar geplaatst. Na een lied en een korte bezinning trekt de processie terug naar de kerk, om daar plechtig te eindigen. Honderden gelovigen tonen elk jaar door hun deelname aan de Lichtprocessie, dat het Licht van Jezus Christus hen beweegt om de hoop op vrede, verzoening, rechtvaardigheid en geluk voor iedere mens uit te dragen in hun leven. Zij doen zo actief inspiratie op om verder te gaan, terwijl zij tegelijk zo getuigen dat het licht van de liefde het uiteindelijk wint op de haat van het kwaad.

Pastoor Donders pr.

Met vriendelijke groeten,

Pastoor D. Donders,

Telefoon: 040-253.22.31

E-mail: h.lambertuskerk.meerveldhoven@planet.nl

Adres: Kapelstraat-Zuid 18, 5503 CW Veldhoven.