Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 14-08-2006

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending dinsdag 15 augustus
Nederland 2 - 17.58 uur

DOPING EN BEDROG:
MART SMEETS LEGT HET NOG ÉÉN KEER UIT

In de reeks zomerportretten 'gesprekken aan de keukentafel' praat TWEEVANDAAG dinsdag 15 augustus met Mart Smeets. Over een paar maanden wordt de anchorman van Studio Sport 60 jaar. En als de NOS dan zijn contract verlengt, dan gaat hij gewoon nog een tijdje door, zo meldt hij.

Smeets blikt terug op de afgelopen, tumultueuze Tour de France. En hij legt het nog één keer uit: list en bedrog is zo oud als het wielrennen zelf. De commotie rond de dopingaffaire van Floyd Landis vindt de wielerjournalist dom en onbegrijpelijk: "Opening NRC, opening NOS Journaal! We weten niks met z'n allen, we maken alleen maar fouten. We papegaaien".

In TWEEVANDAAG is Smeets openhartig over twee andere dopingaffaires, die van 1988 - hij blijkt te weten hoe renner Gert-Jan Theunisse rommelde - en die van 1998. "Ik heb spijt van hoe ik het daar gedaan heb", zegt hij nu.

Na veertien jaar trekt de VARA de stekker uit een andere werkhobby van Smeets, het radioprogramma 'For the record'. Van de publieke omroep heeft hij niet veel te verwachten, maar plannen om voor John de Mol's Talpa te gaan werken "zijn vreselijk uit z'n verband getrokken".

TWEEVANDAAG over zijn vermeende arrogantie, het beeld dat we van Smeets hebben, de vooroordelen en de scheldpartijen van sommige kijkers. En de houdbaarheid van een ouwe lul op televisie: "Dat het einde eraan komt, is niet vreemd. Dat er een einde komt aan mijn rol bij Studio Sport is ook niet vreemd. Maar ik geef niet toe aan de gedachte dat je op je zestigste niks meer kunt."

Voor meer informatie: www.tweevandaag.nl.