Unicef



Aidsconferentie in Toronto: tijd voor actie 14 augustus 2006, Toronto/New York - Afrikaanse kinderen lijden op disproportionele wijze onder de aidsepidemie. Bovendien kent dat lijden vele vormen. Ze zijn kwetsbaarder dan andere kinderen, velen worden wees en de ziekte bedreigt ook hun eigen levens, staat te lezen in een vandaag verschenen rapport.

Van de 48 miljoen wezen in de Afrikaanse landen beneden de Sahara heeft 12 miljoen een of beide ouders aan de gevolgen van aids verloren.
Van de 48 miljoen wezen in de Afrikaanse landen beneden de Sahara heeft 12 miljoen een of beide ouders aan de gevolgen van aids verloren.

In Toronto wordt tot en met 18 augustus een internationale aidsconferentie gehouden. In het kader van deze conferentie is het rapport Africa's Orphaned and Vulnerable Generations: Children Affected by AIDS verschenen, opgesteld door Unicef, UNAIDS en het 'President's Emergency Plan for AIDS Relief' (PEPFAR), een Amerikaanse organisatie die zich bezighoudt met het bestrijden van aids in arme landen.

In het rapport valt te lezen dat 12 miljoen van de 48 miljoen wezen in de Afrikaanse landen beneden de Sahara een of beide ouders aan de gevolgen van aids hebben verloren. In Zambia is 20 procent van de kinderen wees, de helft van hen door aids. In dit land wonen ongeveer 10 miljoen mensen, die de zorg voor ruim 1 miljoen wezen op zich moeten nemen.

Zorg wordt steeds moeilijker In de door de aidsepidemie zwaarst getroffen landen wordt het steeds moeilijker om voor het toenemende aantal wezen te zorgen. Als een van de ouders overlijdt, moet de achterblijvende vader of moeder de zorg voor de kinderen op zich nemen. Als beide ouders zijn overleden, moeten kinderen worden opgevangen door familieleden die ook niet altijd de zorg voor hen aan kunnen. Ook kinderen die voor zieke ouders moeten zorgen, hebben het zwaar.

Angsten en zorgen
Kinderen die te maken hebben met aids, blijven eerder weg van school. Thuis hebben ze vaak minder goed te eten en hun leven is er een vol angsten en zorgen. Ze lopen ook eerder het risico zelf besmet te worden met hiv; dit geldt met name voor meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 24 jaar.

Naar verwachting zullen de volgende generaties in de Afrikaanse landen beneden de Sahara nog steeds de gevolgen van de aidsepidemie merken. Iedereen die zich bezighoudt met de ziekte, moet zich meer inspannen om de zwaarst getroffen landen te helpen bij hun maatregelen om de gevolgen van aids te beperken.

Een aantal problemen kan op lokaal niveau worden aangepakt. Verzorgers, familieleden en gemeenschappen kunnen worden ondersteund bij hun zorg voor wezen. Ook kan er veel gedaan worden aan het bestrijden van de discriminatie van mensen die door aids zijn getroffen. De oplossing van andere problemen ligt in de handen van regeringen, de samenleving als geheel en de internationale gemeenschap. Het gaat dan bijvoorbeeld om de zorg voor onderwijs voor wezen, gezondheidszorg, bescherming van kinderen tegen misbruik en uitbuiting en financiële steun voor families die de zorg voor weeskinderen op zich nemen.

Tijd voor actie
"We moeten meer doen om te helpen. Miljoenen kinderen die getroffen zijn door de aidsepidemie, gaan niet meer naar school. Ze groeien alleen op en leiden een arm, gemarginaliseerd bestaan waarbij ze worden gediscrimineerd. Kinderen die zonder ouders of verzorgers opgroeien, zijn hun buffer tegen de buitenwereld kwijt. De meest effectieve manier om deze kinderen te beschermen, is te investeren in onderwijs. Vooral in onderwijs voor meisjes," zei plaatsvervangend Unicef-directeur Rima Salah tijdens de presentatie van het rapport. "Het thema van de aidsconferentie in Toronto is 'Time to Deliver' (tijd voor actie, red.). Wij hebben de morele plicht om zonder uitstel te handelen."

De drie betrokken organisaties verwachten dat de gegevens in het rapport kunnen bijdragen aan het opstellen van betere maatregelen om kinderen te helpen en de aidsepidemie in te dammen. Hiervoor zijn lokale problemen en behoeften in kaart gebracht.

Het rapport 'Africa's Orphaned and Vulnerable Generations: Children Affected by AIDS' valt onder UNITE FOR CHILDREN, UNITE AGAINST AIDS, een vijfjarige Unicef-campagne waarin kinderen een centrale rol vervullen. De campagne fungeert als een platform voor organisaties die gezamenlijk de aidsepidemie bestrijden en de gevolgen voor de kinderen die eronder lijden willen beperken.

Download een samenvatting van het rapport (PDF, 750 kB)
Meer over UNITE FOR CHILDREN UNITE AGAINST AIDS op deze website
Website van Unicef Internationaal over deze campagne