Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Zutphen -  politie wil samen met autobezitters autokraken |
|     |terug dringen                                             |
De politie in het district IJsselstreek probeert middels een projectmatige aanpak het aantal autokraken terug te dringen. Tevens doet zij een dringend beroep op auto-bezitters om geen waardevolle spullen in de auto achter te laten en altijd aangifte te doen, wanneer men de dupe is geworden van het dievengilde.

Kon er verleden jaar nog gemeld worden, dat de auto-inbraken in het politiedistrict IJsselstreek (gemeenten Brummen, Zutphen, Voorst en Lochem) mede dankzij het project "voorkomen en genezen" waren teruggedrongen, thans vindt er weer een stijging plaats. Reden voor de politie om extra in de aanpak van autokrakers te investeren. Tevens wil de politie autobezitters attenderen op het feit dat ook zij iets kunnen doen om niet het slachtoffer van autokrakers te worden.

Cijfers In mei 2005 kon gemeld worden dat het aantal auto-inbraken in het politiedistrict van 284 naar 160 was gedaald. Dit mede dankzij het politieproject "voorkomen en genezen". Er werd geflyerd, extra toezicht gehouden door politie en stadswachten en de inzet was succesvol. De politie bleef de cijfers bijhouden en nu blijken er de afgelopen maanden in vergelijking tot dezelfde periode van verleden jaar in 61 auto's meer te zijn ingebroken (2005: 96, 2006:157)

De rol van de politie De politie gaat nog meer gericht toezicht houden op de auto-inbraken. De surveillance-eenheden kennen de hot-spots en zijn extra alert op verdachte personen of voertuigen, die zich mogelijk met auto-inbraken bezig houden. Alle informatie die dat extra toezicht oplevert, wordt geanalyseerd om te kijken of het in de richting van een dader of dadergroep wijst.

Als de politie melding krijgt van een inbraak in een auto, gaat er indien de werkzaamheden dit toelaten, een surveillance-eenheid naar toe. Zijn de agenten bij een aanrijding met gewonden dan kan deze inzet niet worden uitgevoerd. Ook hoopt zij meer informatie uit een buurtonderzoek te krijgen.

Daarnaast worden aangevers die via internet aangifte doen, teruggebeld wanneer de aangifte vragen oplevert. Soms mist op de internetaangifte informatie, die van groot belang kan zijn voor het onderzoek. Bijvoorbeeld over de precieze locatie waar de auto stond, een betere beschrijving van de ontvreemde goederen, of verdachte omstandigheden die niet in de aangifte staan, maar die de mensen misschien wel is opgevallen.

De politie merkt, dat je bij het "doorvragen" vaak meer informatie krijgt, dan men in eerste instantie aan de internetaangifte had toevertrouwd. Die informatie kan essentieel zijn voor het politieonderzoek.

Wat kan je zelf doen? De politie roept inwoners op om ook zelf actief te zijn. De veel gebruikte kreet: "Laat geen waardevolle spullen in je auto achter", blijft actueel. Nog steeds laten autobezitters radio's mobieltjes, navigatiesystemen, fotoapparatuur en zelfs portemonnees of paspoorten in soms onafgesloten auto's achter. Ook in de IJsselstreek merkt de politie, dat het dievengilde auto's met navigatiesystemen als doelwit kiest, waarbij de bevestigingsnappen op de ruit zichtbaar zijn.

De politie roept inwoners op om wanneer zij getuige zijn van een auto-inbraak direct de politie te bellen en zoveel mogelijk informatie over de dader(s) en de vluchtrichting door te geven. Daarnaast dient men bij een auto-inbraak altijd aangifte te doen. Ziet men iets verdachts, dan is een belletje richting de politie altijd welkom. Een dergelijke melding kan dag en nacht worden gedaan via 0900-8844. En als iemand ziet dat er op dat moment wordt ingebroken kan uiteraard 1-1-2 gebeld worden.

Preventietips en aangifte doen Op de site www.politie.nl staan allerhande tips om auto-inbraken te voorkomen. Natuurlijk staat er ook info over andere onderwerpen. Wanneer men het slachtoffer is geworden van een auto-inbraak dan kan men via dezelfde site aangifte doen of bellen met 0900 - 8844.

Einde persbericht


---


---


---

---- --