Gemeente Geertruidenberg


Onderzoek legionellabesmetting koeltoren Amercentrale: Geen gevaar voor omwonenden, werknemers en bezoekers Amercentrale

De kans op legionellabesmetting is minimaal. Dat is de conclusie van het onderzoek dat de gemeente heeft gedaan naar instellingen/accommodaties in de gemeente die de oorzaak kunnen zijn van legionellabesmetting. De Partij Samenwerking had om dit onderzoek gevraagd in verband met de legionella-uitbraak in Amsterdam waar de koeltoren de oorzaak van zou zijn.

Niet te vergelijken

De koeltoren van de Amercentrale is niet te vergelijken met de koeltorens in Amsterdam. De omvang en de procestechnologie zijn anders. Het water circuleert en staat niet stil. Verder is het systeem zo ingericht, dat druppels aan de onderzijde niet zo uitgestoten kunnen worden dat deze de bevolking kunnen bereiken. Er is dus geen sprake van gevaar voor omwonenden van de koeltoren. Ook zijn er geen gevaren voor werknemers en bezoekers van de Amercentrale.

Beheersplan

Vanaf januari 2004 zijn bedrijven verplicht om in het kader van de Risico Inventarisatie en Evaluatie een beheersplan op te stellen met daarin opgenomen maatregelen om legionellaverspreiding te voorkomen. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de controle op mogelijke besmetting en de Arbeidsinspectie is verantwoordelijk voor het toezicht.

Provincie

Niet de gemeente maar de provincie is bevoegd gezag in het kader van de Wet Milieubeheer. De gemeente heeft dus geen toezichthoudende rol.

Bij de provincie zijn geen onderzoeken bekend waarin legionellabesmetting in de Amercentrale is geconstateerd.

Particuliere instellingen

Eigenaren van sporthallen, verzorgings- en verpleegtehuizen, jachthavens en zwembaden zijn eveneens verplicht een beheersplan in het kader van legionellabesmetting op te stellen. Ook hier geldt dat, wanneer het niet om gemeentelijke eigendommen gaat, de gemeente geen toezichthoudende rol heeft. De gemeente controleert jaarlijks de gymzalen die gemeentelijk eigendom zijn, evenals de accommodatie van de handbalvereniging.

Geen aanvullende eisen

Op grond van de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid kunnen inderdaad aanvullende eisen worden gesteld aan legionellapreventie. De gemeente ziet echter op dit moment geen enkele aanleiding om deze aanvullende eisen te stellen. Na overleg met de GGD is dan ook vastgesteld dat uitvoerige voorlichting aan de inwoners van de gemeente niet nodig is.