D66

D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan complimenteert de Finse minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de EU, met zijn pleidooi voor een effectief buitenlands beleid van de Europese Unie. Erkki Tuomioja de Finse minister van Buitenlandse Zaken, bekritiseert het handelen van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië rondom de huidige crisis in Libanon. Van der Laan onderstreept Tuomioja's pleidooi in het radioprogramma Één op de middag. Ook vraagt ze zich af waarom het CDA en de PvdA het buitenlands beleid van de EU niet willen hervormen.

Tuomioja stelt in zijn betoog dat de grote landen de EU buiten spel zetten door onderling te ruziën en het gemeenschappelijke Europese belang te negeren. De Duitsers, Britten en Fransen kiezen steeds voor hun vermeende landsbelang, maar bereiken hiermee uiteindelijk dat de Verenigde Staten, waar op dit moment de conservatief Bush aan de macht is, de dienst uitmaken op het wereldtoneel. Lousewies van der Laan: "Europa kan alleen als een eenheid tegenwicht bieden aan de machtspolitiek van de Verenigde Staten. Terwijl de grote Europese landen elkaar te slim af proberen te zijn, bepaalt George Bush wat er gebeurt in het Midden-Oosten."

D66 pleit dan ook, net als het Finse voorzitterschap, voor een democratische hervorming van de EU. De sociaal-liberalen willen een EU-minister van Buitenlandse Zaken die verantwoording aflegt aan het Europese parlement. Lousewies van der Laan: "Veel Nederlandse partijen zijn na het referendum over de Europese grondwet bang geworden en willen Europa daarom maar laten zoals het is. Wanneer we echter niets veranderen, leveren we de wereld uit aan Bush, met Guantánamo Bay en geheime CIA-vluchten tot gevolg. Het is jammer dat ook de PvdA van Wouter Bos in haar Europanotitie heeft aangegeven dat er verder niets moet veranderen op dat vlak. D66 ziet dat echt anders."

De Democraten beschouwen een Europees buitenlands beleid dan ook niet als een verlies voor Nederland. Van der Laan: "Nederland speelt op dit moment geen rol van betekenis in de internationale politiek. CDA-minister Ben Bot werkt deze onmacht in de hand door steeds naar Washington te kijken en niet naar Brussel. Bot distantieerde zich dan ook, net als Bush, van de Europese eis van een staakt-het-vuren in Libanon. Maar het meest onbegrijpelijk vind ik nog dat de PvdA de buitenlandse politiek van de EU niet wil hervormen. Hiermee steunt Bos de politiek van Bush, terwijl Bush de mensenrechten aan zijn laars lapt. Alleen een Europese minister van Buitenlandse Zaken kan Nederlandse idealen als mensenrechten effectief verdedigen in de internationale politiek."

15-8-2006 17:34