Programma Elektronische Provincies


Eén CMS waterschappen (15 augustus 2006)

De internetsite van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is vernieuwd. De website is overgezet op een nieuw beheersysteem: WaterschapsNet. Dit is het centrale content managementsysteem voor waterschappen. Het hoogheemraadschap is de eerste van de reeks van 12 waterschappen die met behulp van dit systeem de website gaat beheren.

Als eerste Nederlandse bestuurslaag hebben de waterschappen gekozen voor één Content Managementsysteem. Het doel van één centraal systeem is om burgers en bedrijven beter van dienst te kunnen zijn op het gebied van digitale dienstverlening.
Maatwerk
De vernieuwde website van De Stichtse Rijnlanden ziet er op het oog nauwelijks anders uit. Het waterschap wilde de vormgeving en inhoud zoveel mogelijk intact houden, en kon dit door maatwerk laten realiseren.

De meest zichtbare veranderingen zijn de bredere pagina's en een iets andere homepage. Verder zijn er nog kleine aanpassingen geweest aan de vormgeving, zoals contrast dat is verhoogd, en links in de tekst die nu zijn onderstreept.
Webrichtlijnen
Door de overstap naar WaterschapsNet is de gebruiksvriendelijkheid verbeterd. De website voldoet nu aan de Webrichtlijnen voor overheidswebsites. De Webrichtlijnen bestaan uit 125 richtlijnen. Daarin zijn de internationaal erkende Web Content Accessibility Guidelines voor toegankelijkheid, zoals die gebruikt worden door het Waarmerk drempelvrij.nl, opgenomen.

WaterschapsNet
Het WaterschapsNet is de centrale site management omgeving voor alle waterschappen. Het is gebaseerd op het content managementsysteem IPROX van InfoProjects uit Bussum.
IPROX is gekozen op basis van een openbare aanbesteding door Het Waterschapshuis.

Met WaterschapsNet kunnen alle sites van de waterschappen voor internet, intranet en extranet worden beheerd met één centraal beheerssysteem, vanaf één centrale locatie. Hiermee kunnen content én functionaliteiten tussen de waterschappen worden gedeeld.

De voordelen zijn velerlei. Enkele voorbeelden:
· Door het delen van content en functionaliteiten kunnen kosten worden bespaard

· Je maakt gebruik van de kennis en expertise van 26 waterschappen.
· Elektronische dienstverlening van waterschappen wordt verbeterd.
· Je bent onafhankelijk van leveranciers

· De efficiency en kwaliteit van de sites en functionaliteiten nemen toe, waardoor het imago kan verbeteren.

Het Waterschapshuis
Het Waterschapshuis is de uitvoeringsorganisatie voor de 26 waterschappen op het gebied van Informatie en Communicatie Technologie. Het Waterschapshuis heeft als doel het bevorderen van samenwerking op het gebied van ICT tussen de waterschappen. Onder begeleiding van Het Waterschapshuis spannen de waterschappen zich gezamenlijk in om de kwaliteit van de digitale dienstverlening naar burgers en bedrijven te verbeteren. Daarnaast is het streven gericht op aanzienlijke kostenbesparing op alle ICT-uitgaven.