Gemeente Zwolle

Herdenking gevallenen Oost-Azië

Datum uitgave: 08/07/2006

Bij het Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout in Zwolle vindt op dinsdag 15 augustus 2006 om 19.30 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats.
Op 15 augustus 2006 wordt stilgestaan bij alle militaire en burgerslachtoffers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. We staan dan eveneens stil bij het feit dat er op die dag 61 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Dit gebeurt bij het Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle. Dit monument werd in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië in de periode 1941-1962.
Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog ten tijde van de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om de gevallenen ten gevolge van de Bersiap-periode en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962).

De herdenkingsplechtigheid begint om 19.30 uur, een half uur eerder dan voorgaande jaren. Bij aanvang van de plechtigheid maakt de heer G. ter Haar, nabestaande, het publiek deelgenoot van zijn overdenkingen en is er een muzikaal optreden van Wouter Muller. Na de Last Post om 20.00 uur draagt de loco-burgemeester van Zwolle, de heer M. Knol, een gedicht voor. Daarna vindt de kranslegging plaats en legt de loco-burgemeester samen met de waarnemend Commissaris van de Koningin, de heer J.G. Kristen, een krans namens het openbaar bestuur, gevolgd door kransen van vertegenwoordigers van de slachtoffers, vertegenwoordigers van militairen en veteranen en diverse organisaties en verenigingen. De muzikale begeleiding wordt traditiegetrouw verzorgd door Koperensemble Excelsior. De gehele plechtigheid duurt tot circa 20.30 uur. Iedereen is van harte welkom.

Gevolgen voor het verkeer

Het verkeer wordt gedurende een deel van de avond omgeleid via de Westerlaan. De Emmawijk, voor het gedeelte gelegen tussen parkeeraccomodatie Emmadek en kruising Nieuwe Havenbrug, is ten behoeve van de herdenking in stilte, afgesloten voor het verkeer. Hiervoor staat hekwerk op straat en er wordt toezicht gehouden. De parkeerlocatie Emmadek en de kruising Burgemeester van Roijensingel/Nieuwe Havenbrug blijven toegankelijk.

Bron: afdeling communicatie
Gemeente Zwolle