Gemeenten willen geen minister van Randstadzaken

Vng

In een steekproef die VNG hield onder haar leden gaf 76% aan geen coördinerende minister van Randstadzaken te willen. Een dergelijk ministerspost wordt door minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voorgesteld als een oplossingsrichting voor de bestuurlijke drukte in de Randstad.

Minister Remkes stelt dat voor versterking van de bestuurlijke samenhang op het randstedelijke niveau er verschillende varianten zijn. Eén daarvan is de versterking van de coördinatie op rijksniveau. De ministerspost voor randstadzaken zou dan ingevuld worden met een bestuurlijke structuur van ofwel drie of vier regioprovincies, ofwel drie of vier stadstaten. In beide gevallen zou een bundeling van budgetten plaatsvinden en een herindeling van het resterende deel van de provincies noodzakelijk zijn.

De gemeenten zijn het met de minister eens dat bestuurlijke drukte ongewenst is maar streven juist naar méér gemeente, minder Rijk en minder provincie. De gemeenten stellen in hun onlangs opgestelde manifest dat de gemeente de overheidslaag is die het dichtst bij de burgers staat. Daarmee kunnen de gemeenten zich bij uitstek richten op de wensen van de gemeenschap en verschillen in identiteiten, loyaliteit en behoeften lokaal vormgeven. Een bestuurlijke structuur van een minister van randstadzaken met regioprovincies en een bundeling van budgetten geeft geen invulling aan deze ambitie. In plaats van ruimte te geven aan lokale afwegingen ontneemt het de lokale overheden hun autonomie. Centralisatie zal zo niet leiden tot differentiatie maar eerder tot een gemeentelijke 'eenheidsworst'.

Minister Remkes wil voor de volgende kabinetsperiode een besluit nemen over de toekomst van het middenbestuur. Hij lanceerde zijn idee voor een minister van Randstadzaken in het discussiestuk 'Maatwerk in het middenbestuur' dat oplossingen aandraagt voor de bestuurlijke drukte in Nederland. De Randstad krijgt van de minister speciale aandacht omdat daar volgens de minister sprake is van 'urgente maatschappelijke problemen' die in de huidige bestuurlijke structuur niet kunnen worden opgelost. 'De Holland 8' plaatste die problematische bestuurlijke structuur al eerder op de politieke agenda.

Den Haag, 16 augustus 2006