Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB: onjuiste berichtgeving in de Telegraaf

Den Haag, 17 augustus 2006

De ANWB distantieert zich van het artikel van de Telegraaf deze ochtend.

De ANWB is een fase waarbij een ingrijpende reorganisatie wordt doorgevoerd waarbij tussen nu en 1 januari 2008 een groot aantal functies vervalt. Zowel op het niveau van het management als ook bij de medewerkers. Het totale aantal werd in september vorig jaar geschat tussen de 600 en 800 banen. Bovendien wil de ANWB kostenbesparingen doorvoeren van 25 miljoen per jaar ten opzichte van het jaar 2005.

De suggestie dat de ANWB in een crisis zou verkeren wil de ANWB graag weerspreken. Op een zorgvuldige en constructieve wijze wordt met betrokkenen - medewerkers, ondernemingsraad, vakbonden en bestuurscolleges van de ANWB - overlegd over uit te voeren stappen van de reorganisatie.

Door wijzigingen van de organisatie zal de hoofddirectie worden uitgebreid van drie naar vier leden. Huidige financiële topman René Verstraeten (52), tevens waarnemend hoofddirecteur en medebedenker van de nieuwe topstructuur, zou zich in deze structuur uitsluitend bezig gaan houden met de financiën. In juni van dit jaar heeft de heer Verstraeten in de Bondsraad aangekondigd per 1 september te vertrekken. Reden is dat de plv. hoofddirecteur ten opzichte van zijn huidige werkzaamheden (financiën, reizen, verzekeringen en media) de nieuwe functie niet uitdagend genoeg vindt. In gesprek met het ANP, deze ochtend, heeft de hoofddirecteur van ANWB, Guido Woerkom, dat nogmaals bevestigd.

De ANWB is niet in gesprek of in gesprek geweest met een hoge functionaris bij Koninklijke Shell. De potentiële opvolger van de heer Verstraeten is binnen de ANWB bekend maar zijn naam kan nog niet genoemd worden omdat eerst de Bondsraad zal moeten instemmen met de benoeming. De kandidaat voor de opvolging werkte jaren geleden bij Shell.

De veranderende organisatie betekent voor verschillende directeuren van de bestaande clusters dat deze brede managementfuncties komen te vervallen. Zo ook voor de directeur Hulpverlening, Cees van den Vlekkert (60), een functie die geen onderdeel is van de hoofddirectie. Hij is verantwoordelijk voor de activiteiten ANWB Alarmcentrale, ANWB rechtshulp, ANWB Autokeuringen en de Wegenwacht. Per september wordt hij directeur Reizen.

Deze week worden wegenwachten, die actief zijn op de weg, geïnformeerd over hoeveel en welke functies binnen het onderdeel Wegenwacht zullen vervallen.

Daarbij gaat om 62 vervallen functies per 1 januari 2007. Voor betrokken medewerkers wordt geheel conform het Sociaal Plan, dat met de vakbonden is afgesproken, er alles aan gedaan om voor hen binnen de organisatie werk te vinden. Hoeveel medewerkers van de Wegenwacht dan ook daadwerkelijk moeten worden ontslagen is, anders dan de Telegraaf suggereert, bij de ANWB niet bekend.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)