Gemeente Smallingerland

Verordeningen op website
17 augustus 2006

Op de website van de gemeente Smallingerland staan sinds kort alle geldende verordeningen van de gemeente. Ook de gemeenschappelijke regelingen waar de gemeente aan meedoet zijn hier te vinden. U vindt ze onder de rubriek "Digitale balie". Smallingerland is daarmee de eerste Friese gemeente, die zijn volledige lokale "wetgeving" via het internet voor iedereen toegankelijk heeft gemaakt. Het publiceren van de regelgeving is een gevolg van deelname aan het spitsproject "Decentrale regelgeving" van het ministerie van BZK. Smallingerland is hiermee voorbereid op een komende wetswijziging, die gemeenten gaat verplichten om hun algemeen verbindende voorschriften op elektronische wijze te publiceren.

Het Rijk wil dat burgers alle regelgeving in Nederland op een uniforme wijze via internet kunnen raadplegen. Alle wetten zijn inmiddels te raadplegen via de wettenbank (www.wettenbank.sdu.nl) . Nu is het de bedoeling dat ook alle regelgeving van lokale overheden (ca 100.000 teksten) beschikbaar komt. Dat is de zogenaamde decentrale regelgeving.

Daarvoor is het nodig dat alle lokale overheden (provincies, (deel) gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen) hun regelgeving op dezelfde manier publiceren op de eigen website. Omdat de regelgeving geconsolideerd wordt (wat betekent dat alle wijzigingen in de oorspronkelijke tekst worden ingevoegd tot één doorlopende tekst) wordt raadplegen van de regelgeving veel eenvoudiger. Bij nieuwe wijzigingen wordt opnieuw een geconsolideerde versie gemaakt. De oude versie blijft beschikbaar op de website. Overheden krijgen zo een betrouwbaar en compleet overzicht met alle geldende en vervallen regelingen. Handhaving, rechtspraak en beheer kunnen zo veel efficiënter worden uitgevoerd.