Socialistische Partij

Staatssecretaris Schultz had nieuwe NS-dienstregeling moeten afwijzen

17-08-2006 * Verkeersstaatssecretaris Melanie Schultz van Haegen heeft ingestemd met de nieuwe dienstregeling van de NS, tot groot ongenoegen van een groot deel van de Tweede Kamer. De reistijd voor mensen buiten de Randstad zal in veel gevallen flink toenemen. Ook zal er meer overgestapt moeten worden. SP-Kamerlid Krista van Velzen: "De staatssecretaris laat enorme kansen liggen om via een nieuwe dienstregeling tot echte reizigersgroei te komen."

Krista van Velzen Van Velzen: "Vlak voor het reces was al duidelijk dat de Tweede Kamer niet akkoord kon gaan. Ondanks de belofte van premier Balkenende om hierover in het reces geen beslissing te nemen, heeft Schultz nu toch een volgens haar onomkeerbaar besluit genomen. Hiermee schoffeert zij de Kamer. Duidelijk is dat de regering liever reizigersgroei ziet op de weg met miljardeninvesteringen dan op het spoor."

De nieuwe dienstregeling van de NS kent veel verbeteringen, maar treft vooral nogal wat mensen buiten de randstad ongunstig. Van Velzen: "De staatssecretaris lijkt enkel te willen kijken naar de verbeteringen in de dienstregeling. Er wordt al maanden over de nieuwe dienstregeling gesproken. In die tijd had ze er ook voor kunnen zorgen om de verslechteringen eruit te halen. Dit heeft ze nagelaten te doen. Daarom is de dienstregeling duidelijk nog niet goed genoeg en dient deze afgewezen te worden."