Eerste Europese Kampioenschappen showdown in Nederland

'S-HERTOGENBOSCH, 20060810 -- Het is voor het eerst dat de Europese Kampioenschappen Showdown in Nederland plaatsvinden, nadat deze in 2002 in Tsjechië en 2004 in zweden zijn gehouden. 4 Nederlandse showdownspelers hebben de organisatie van dit evenement op zich genomen.


Het kampioenschap
Van donderdag 17 tot en met zondag 20 augustus aanstaande worden de IBSA Europese Kampioenschappen Showdown in het Hervioncollege Hervensebaan 5 te 's Hertogenbosch gehouden.
Aan dit kampioenschap nemen 24 heren en 14 dames uit 8 verschillende landen deel, te weten: Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Estland, Finland, Denemarken, Zweden en Nederland.

Showdown
Showdown is een sport speciaal ontwikkeld voor visueel gehandicapten. Deze sport lijkt het meest op tafeltennis, maar wordt gespeeld met een rinkelballetje in een bak, waarbij beide spelers hun doel met een bat verdedigen. Het is een sport die, door de snelheid van de bal, veel van het reactievermogen en de concentratie van de spelers vraagt.
Showdown maakt onderdeel uit van de IBSA(Internationale Federatie van Blinden Sporten) en dit toernooi wordt dan ook onder de vlag van deze federatie gespeeld.
Dit is het internationale overkoepelend orgaan van sporten voor visueel gehandicapten waaronder ook bijvoorbeeld tandemracen, zwemmen en goalball vallen.

Motivatie
Omdat Nederland al jarenlang toonaangevend is op showdowngebied, vonden 4 Nederlandse showdownspelers, dat de derde editie van de Europese Kampioenschappen in Nederland verspeeld zou moeten worden.
Het Gehandicapten Platform 's Hertogenbosch heeft dit toernooi ondersteund, omdat het doel van dit toernooi, het verder ontwikkelen van en het meer bekendheid geven aan showdown voor visueel gehandicapten, goed in haar doelstelling past om gehandicapten te ondersteunen bij hun integratie in onder andere de sport en om de beeldvorming rondom gehandicapten te ontwikkelen.
Het Hervioncollege heeft belangeloos haar locatie voor dit doel ter beschikking gesteld. Verder hebben de volgende fondsen een financiële bijdrage geleverd aan dit evenement en aan de deelname van het Nederlands team: VSB, Stichting Doen,
LSBS, BlindenPenning, Stichting blindenbelangen Grave,
NSGK, KSBS, Rabobank en Monuta.

Nederlandse deelnemers
Onder de elf Nederlandse deelnemers bevinden zich de wereldkampioenen showdown 2005: Ieke Wiersma uit Zoetermeer en Jack van Oosterhout uit Teteringen (tevens 1e Europees Kampioen showdown in 2002) en de europees kampioene 2004: Helma van der Boom uit Den Haag. Verder nemen aan dit kampioenschap Bianca Wolloe uit Nieuwegein, Frida Weterings uit Arnhem, Sven van de Wege uit Den haag, Richard Gooijers uit Heerhugowaard, Richard Doornheim, Francois van der Laar, Eric Buld en Agmad Martosoewondo allen uit Rotterdam, deel.




E.K. Showdown 2006