Gemeente Etten-Leur



Glasinzameling twee weken in de schijnwerpers

Zie ook


* Download hier de kleurplaat in pdf-formaat
* Wat wel en wat niet in de glasbol

* Foto van de ondergrondse glascontainers in het Winkelhart
* Glasservies voor bezoekster Glasexpositie in stadskantoor Zie het origineel

Van 14 tot en met 31 augustus a.s. is in het informatiecentrum van het Stadskantoor de reizende tentoonstelling van Stichting Promotie Glasbak te bekijken. Het is een expositie in de vorm van, hoe kan het ook anders, een glasbak. Tijdens de openingstijden van het Stadskantoor kan de tentoonstelling bekeken worden. De eerste duizend bezoekers van de tentoonstelling ontvangen een leuke attentie. Bovendien is er een prijsvraag en een kleurwedstrijd en u maakt kans op een glasservies.

Van 14 tot en met 31 augustus reizende expositie glasinzameling in Stadskantoor

Glasinzameling extra in de schijnwerpers in Etten-Leur

Van 14 tot en met 31 augustus a.s. is in het informatiecentrum van het Stadskantoor de reizende tentoonstelling van Stichting Promotie Glasbak te bekijken. Het is een expositie in de vorm van, hoe kan het ook anders, een glasbak, die ontwikkeld is ter gelegenheid van de 28^e verjaardag van de glasbak dit jaar.



De glasbak die tentoongesteld wordt, valt in vier delen uiteen. Door letterlijk een kijkje in een glasbak te nemen, krijgen bezoekers uitgebreide informatie over glasrecycling. Over de glasbak als inzamelmiddel, over wat er wel en niet in de glasbak mag, over het recyclingsproces en over de verwerking van de scherven tot grondstof voor de productie van nieuwe verpakkingen. Hiermee wil de Stichting Promotie Glasbak net als de gemeente Etten-Leur nog meer inwoners motiveren al hun éénmalige glazen verpakkingen naar de glasbak te brengen.

Prijsvraag, kleurwedstrijd en gratis glasservies

Tot en met 8 september a.s. kan er geraden worden hoeveel kg glas er in de maand juli in heel Etten-Leur is ingezameld. Uit degenen die het antwoord goed hebben of er het dichtste bij zitten, wordt de prijswinnaar bepaald. De prijs is een rijkgevulde mand met artikelen verpakt in glas. Het antwoord kan per mail gestuurd worden naar prijsvraag@etten-leur.nl onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer. In het informatiecentrum in het Stadskantoor kunnen bezoekers hun antwoord invullen en inleveren in een speciaal daarvoor bestemde bus. Per persoon is één gok mogelijk.

Speciaal voor kinderen is er een kleurwedstrijd. Ook hiervoor geldt dat de tekeningen tot en met 8 september a.s. ingeleverd kunnen worden aan de receptiebalie of in de brievenbus van het Stadskantoor. De kleurplaat is verkrijgbaar in het informatiecentrum in het Stadskantoor of te downloaden bovenaan dit bericht bij "zie ook".

Tijdens de openingstijden van het Stadskantoor kan de tentoonstelling bekeken worden. De eerste duizend bezoekers van de tentoonstelling ontvangen een leuke attentie.

Gedurende de glastentoonstelling worden er in totaal drie glasserviezen uitgereikt aan inwoners die op een bepaald moment bij een glasbak in Etten-Leur `betrapt worden'. Op willekeurige momenten in de weken 33, 34 en 35 wordt er iemand verrast. Het eerste servies wordt in week 33 uitgereikt door wethouder F. de Bekker samen met dhr. Mieremet van Stichting Promotie Glasbak.

Inzamelpercentage



Momenteel ligt het inzamelpercentage van glas voor Nederland op 81%, waarmee Nederland zich wereldwijd tot een van de koplopers mag rekenen. In Etten-Leur levert 83% van de inwoners glas in bij de glasbollen. Dit betekent dat per persoon per jaar 21 kg glas wordt ingezameld in Etten-Leur, wat aan het einde van het jaar een berg van 830.000 kg oplevert. Om de landelijke doelstelling in 2010 (een inzamelpercentage van 90%) te halen, moet in Etten-Leur per inwoner 25 kg ingezameld worden. De scherven van twintig éénliterflessen besparen 12,5 kg natuurlijke grondstoffen. Glas naar de glasbak brengen is dus goed voor het milieu. Bovendien brengt een ton glas negen euro op, in tegenstelling tot de verwerkingskosten van 167 euro voor een ton afval. Het resultaat is een lagere afvalstoffenheffing.


In het Gemeentelijke Afvalbeheerplan, dat de gemeenteraad heeft vastgesteld voor de periode 2005-2010, is afgesproken dat begin 2007 alle glasbollen in Etten-Leur vervangen worden door ondergrondse containers. Eind 2006 begint de openbare aanbesteding voor de levering van deze ondergrondse glascontainers. Momenteel zijn er 23 locaties voor glasinzameling in de gemeente waarvan er al drie ondergronds zijn (Vincent van Goghplein, de Keen en Winkelhart). De voordelen van ondergrondse containers zijn legio: Ze zijn groter, dus minder snel vol, ze zijn minder prominent aanwezig, kunnen niet meer ontsierd worden door graffiti of posters en het geeft minder geluidsoverlast bij het inwerpen van het glas. Tijdens de glastentoonstelling in het Stadskantoor is eveneens een kaart te zien waarop de huidige en de toekomstige locaties van de glascontainers aangegeven zijn. Wie geïnteresseerd is, kan deze tekeningen alvast komen bekijken. De direct betrokkenen zullen (naar verwachting begin 2007) geïnformeerd en nader betrokken worden bij het realiseren van de nieuwe ondergrondse glascontainers.


Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl