Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 18 augustus

Fryslân, 18-08-2006 o De politieberichten van donderdag 17 augustus 07.00 uur tot en met vrijdag 18 augustus 07.00 uur.

Lemmer: politie vindt gestolen zeilboot terug
De politie heeft het zeiljacht wat woensdag vanaf een ligplaats aan t Wijd weggenomen was, donderdagmiddag in Hindeloopen aangetroffen. De Bavaria 350 ter waarde van E 60.000,-- stond op bokken. Het was onduidelijk wat de bedoeling hiervan was. De politie voerde donderdagmorgen een buurtonderzoek in Lemmer uit. De dader van de diefstal, een 50-jarige inwoner van Keulen, is mede door
getuigenverklaringen van omwonenden uit Lemmer getraceerd. Zijn personenauto is via het buurtonderzoek achterhaald en in beslag genomen. Hij had de auto in de omgeving van t Wijd geparkeerd en was met de boot vertrokken. De man meldde zich donderdagmiddag bij het politiebureau van Lemmer om aangifte te doen van diefstal van zijn auto. De man is hierop uitgenodigd voor een gesprek over het wegnemen van het zeiljacht. Een zakelijk geschil tussen de eigenaar van het jacht en de Duitser die de boot zonder toestemming wegnam, was het motief voor de actie. De boot is door de politie in beslag genomen. In overleg met het Openbaar Ministerie wordt afgewogen of deze situatie een strafrechtelijke zaak of een civielrechtelijke kwestie is. Zie ook de politieberichten van donderdag 17 augustus.

Garyp: compressor gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een compressor die uit een afgesloten container op een bedrijfsterrein aan de Stinswei gestolen is. De diefstal vond tussen woensdagmiddag en donderdagmiddag plaats. Men heeft de container opengebroken. Een 39-jarige inwoner van Apeldoorn deed aangifte.

Koudum: beeld gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een kunstbeeld wat donderdag vanaf een sokkel aan de Tunkersstrjitte is gestolen. Het abstracte beeld getiteld Zadel, is van speksteen en is 50 centimeter hoog. Het beeld maakt onderdeel uit van de beeldenroute van Koudum. Een 70-jarige inwoner van Koudum deed aangifte.

Heerenveen: man aangehouden op verdenking van bedreiging met vuurwapen De politie heeft donderdagavond laat in een woning aan de Gedempte Molenwijk een 20-jarige inwoner van Ede aangehouden op verdenking van bedreiging met een vuurwapen. De man was eerder die avond betrokken geweest bij een ruzie op de Gedempte Molenwijk. Een groepje jongeren had een woordenwisseling met elkaar gekregen, waarbij de verdachte een 17-jarige inwoner van Heerenveen met een vuurwapen had bedreigd. Na een zoekslag in de omgeving werd de 20-jarige man in een woning aan de Gedempte Molenwijk aangetroffen. Agenten hebben de woning doorzocht, maar er werd geen vuurwapen aangetroffen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij ingesloten voor nader onderzoek.

Drachten: vier vandalen aangehouden
De politie heeft vrijdagochtend vroeg op het Schuttersveld vier jongeren in de leeftijd van 17 tot 20 jaar uit Drachten aangehouden op verdenking van het vernielen van een auto. Bij de politie was een melding binnen gekomen dat vier jongens een auto op een parkeerterrein aan de Stationsweg hadden vernield. Omdat de politie over een goed signalement van de vier beschikte werd gelijk een zoekslag in de omgeving gemaakt. Op het Schuttersveld trof de politie de vier verdachten aan. Zij werden aangehouden en voor nader onderzoek op het politiebureau ingesloten. Een 49-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Wolvega: aanrijding na alcoholgebruik
De politie heeft vrijdag proces-verbaal opgemaakt tegen een 53-jarige man uit Oosterwolde. De man was omstreeks 02.00 uur met zijn auto op de rotonde Om Den Noord/Hoofdweg rechtdoor gegaan en was tegen een verkeersbord en een schrikhek gereden. De verdachte raakte daarbij gewond en werd ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel. Ook bleek hij onder invloed. Aan het bureau blies hij 465 ug/l. Naast het proces-verbaal kreeg hij een rijverbod.

Heerenveen: politie houdt brandstichter aan
De politie heeft vrijdag een 46-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van brandstichting. Omstreeks 01.00 uur werd gemeld dat de man goederen in en om zijn woning aan de C. Gerritsmastraat in brand zou steken. Ter plaatse trof de politie brandende huisraad aan voor de woning, in de portiek en in de gang naar de gezamenlijke bergingen. Ook kwam er rook uit de woning van de verdachte. Hij weigerde de deur te openen. Daarop is de deur door de politie geforceerd. De kamer stond vol rook en de verdachte lag op bed. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij was zeer verward en is overgedragen aan de medische zorg. De politie stelt een verder onderzoek in naar de brandstichting.

Stavoren: mishandelingen
De politie stelt een onderzoek in naar enkele mishandelingen bij een horecabedrijf aan de Stationsweg. Donderdagavond waren daar enkele jeugdige opvarenden van een charterschip op bezoek. Een van hen werd uit het bedrijf verwijderd, nadat hij zelf drank had meegenomen en daar wilde nuttigen. Naar de mening van enkele vriendinnen van de jongen gebeurde dat te hardhandig, waarop zij naar binnen gingen om verhaal te halen. Ook zij werden verwijderd, nadat een stapel glazen op de grond belandde. Buiten werden de meisjes, zo verklaarden zij, geschopt en geslagen door een man en een vrouw. Begeleiders van de Duitse jeugdgroep kwamen even later ter plaatse en hebben de kinderen ontzet. Twee van hen zijn behandeld door ambulancepersoneel en hebben aangifte gedaan.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurder werd betrapt op het rijden onder invloed. De bestuurder ontving een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Joure: Wildehornstersingel, donderdagmiddag, 40-jarige automobiliste uit Joure, 575 ug/l. De vrouw verloor de macht over het stuur, vermoedelijk door haar alcohol gebruik, en botste tegen een boom, waarna ze met haar auto over de kop sloeg. Een bergingsbedrijf heeft de auto afgevoerd. De vrouw kwam met de schrik vrij.