Koninklijk Horeca Nederland


Persbericht 18 augustus 2006

Grote verschillen in legeskosten per gemeente

Kosten horecavergunningen 9% gestegen

Woerden, 18 augustus 2006 - De gemeentelijke kosten van horecagerelateerde vergunningen zijn sinds 2004 gestegen met 9%. Deze gemeentelijke leges vertonen bovendien grote verschillen. "De autonomie van gemeenten moet ingeperkt worden", zegt Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland. "De lokale legeskosten stijgen elk jaar op basis van volstrekte willekeur. De rijksoverheid moet de hoogte van tarieven en stijging van dergelijke kosten aan banden leggen. Overheden mogen leges in ieder geval niet meer laten stijgen dan de inflatie, zoals tot nu toe wel het geval is geweest."

Koninklijk Horeca Nederland heeft het bedrijfschap Horeca en Catering onderzoek laten doen naar de prijsontwikkeling van gemeentelijke leges. Uit dit tweejaarlijks onderzoek blijkt wederom dat gemeenten willekeurige tarieven hanteren voor Drank- en Horecawetvergunningen, exploitatievergunningen, gebruiksvergunningen en terrasvergunningen. Zo kan het gebeuren dat voor een dergelijk vergunningenpakket in Amsterdam 3.671 euro moet worden betaald, terwijl een horecaondernemer in Franekerdeel slechts 110 euro kwijt is.

Voor een terras betaalt een ondernemer in Alphen aan de Rijn 129 euro aan precariokosten (kosten voor gebruik van gemeentegrond). Ondernemers in Nijmegen moeten wel heel diep in de buidel tasten. In deze gemeente bedragen de jaarlijkse precariokosten voor een terras van 50 m2 bijna 12.000 euro! Om een Drank- en Horecawetvergunning af te geven zijn ambtenaren in Huizen 1 uur bezig, maar in Wassenaar hebben ambtenaren hiervoor 24 uur nodig.

Sinds 2002 wordt onderzoek gedaan naar de gemeentelijke leges en iedere keer blijkt dat de kosten onverantwoord stijgen. Ook is het aantal vergunningen, dat is benodigd voor een horecabedrijf, in ieder gemeente verschillend. Jeu Claes: Terwijl de rijksoverheid zich inzet voor het verminderen van administratieve lasten- en regeldruk, gooien lokale overheden voortdurend roet in het eten. De grote verschillen in de tarieven zijn niet te verklaren. Gemeenten moeten efficiënter gaan werken en inzichtelijk maken welke kosten zij hebben om tot bepaalde tarieven te komen.

---

Noot voor de redactie -