College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Abbott BV Postbus 727 t 088-8222688 2130 AS Hoofddorp f 088-8222761

Hoofddorp, 1 september 2006

Betreft: Toelating van de nieuwe KALETRA® tabletten en de substitutie van de huidige formulering, capsules

Risico van door elkaar gebruiken van de twee formuleringen door de patiënt

Geachte hiv behandelaar, hiv consulent of apotheker,

De introductie van de nieuwe KALETRA ® (lopinavir/ritonavir) tabletten Abbott Nederland wil u graag informeren over het feit dat de nieuwe KALETRA tabletten vanaf 1 september 2006 beschikbaar zijn in Nederland en de vervanging van de op dit moment gebruikte 133/33 soft gel capsules. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen KALETRA capsules en tabletten: De standaard dosering van de nieuwe tabletten is tweemaal daags 2 tabletten (voor de capsules was dit tweemaal daags 3 capsules) KALETRA tabletten kunnen ingenomen worden onafhankelijk van de maaltijd (de capsules moesten tijdens een maaltijd worden ingenomen)
KALETRA tabletten kunnen bij kamertemperatuur worden bewaard en hoeven niet meer worden gekoeld voor of na het uitreiken aan de patiënt. (de capsules moesten gekoeld worden bewaard indien zij niet binnen 42 dagen werden gebruikt)

Kans op fouten in de dosering en overdosering
KALETRA capsules worden vanaf vandaag vervangen door de nieuwe tabletten. Het is de verwachting van ABBOTT dat over zes maanden alle capsules vervangen zullen zijn door de nieuwe tabletten. Tijdens de overgangsperiode zijn zowel de nieuwe KALETRA tabletten als de capsules verkrijgbaar. Hierdoor bestaat de kans op verwarring en de mogelijkheid tot overdoseringen (bijvoorbeeld wanneer een patiënt tweemaal daags drie tabletten gaat innemen).

Behandelaars en patiënten zijn bekend met de dosering tweemaal daags 3 KALETRA soft gel capsules. De dosering van de nieuwe KALETRA tabletten is echter tweemaal daags 2 tabletten. Het is erg belangrijk dat alle behandelaars en

patiënten op de hoogte zijn van dit verschil en van het mogelijke risico van vergissingen, voornamelijk tijdens de overgangsperiode.

Abbott heeft een aantal materialen ontwikkeld om ook de patiënt die op dit moment KALETRA capsules gebruikt te informeren over de overgang naar KALETRA tabletten om de kans op doseringsfouten te minimaliseren.

KALETRA soft gel capsules en tabletten kunnen niet door elkaar gebruikt worden

KALETRA drank blijft beschikbaar in Nederland en is het meest geschikt om aan kinderen te geven omdat hiermee het meest accuraat gedoseerd kan worden (gebaseerd op lichaamsoppervlak).

Het voorschrijven van KALETRA tabletten
KALETRA tabletten dienen als volgt te worden voorgeschreven: KALETRA 200/50mg tweemaal daags 2 tabletten

Tijdens de overgangsperiode van september 2006 tot maart 2007, als zowel de capsules als de tabletten op de markt zijn wordt voorschrijvers aangeraden om duidelijk KALETRA 200/50 mg tweemaal daags 2 tabletten of KALETRA 133/33 tweemaal daags 3 capsules op het recept te schrijven om de kans op fouten tijdens het voorschrijven en het uitreiken te voorkomen.

Page 2
Zie meegestuurde 1B1 tekst voor de volledige informatie

De belangrijkste verschillen tussen KALETRA soft gel capsules en tabletten

KALETRA soft gel KALETRA tabletten capsules
Indicatie Behandeling van hiv-1 Behandeling van hiv-1 infecties bij volwassenen infecties bij volwassenen en kinderen en kinderen Dosering KALETRA 133/33.3 mg KALETRA 200/50 mg tweemaal daags 3 tweemaal daags 2 capsules tabletten Met/zonder voedsel Moet worden ingenomen Kan zonder voedsel met voedsel worden ingenomen Combinatie met Tweemaal daags 4 De combinatie wordt niet efavirenz, nevirapine, capsules aanbevolen. amprenavir of nelfinavir Wanneer de combinatie klinisch noodzakelijk is kan worden overwogen om tweemaal daags 3 tabletten (600/150 mg) te geven, met extra monitoring van bijwerkingen. Bewaarcondities Moet bewaard worden in Kan bij kamertemperatuur de koelkast, buiten de worden bewaard, hoeft koelkast maximaal 42 dus niet meer in de dagen houdbaar. koelkast. Uiterlijk

Kleur: oranje Kleur: geel Tekst "abbott a" PK Tekst "abbott a" KA

Page 3
Zie meegestuurde 1B1 tekst voor de volledige informatie

Vragen?
Mocht u nog vragen hebben over KALETRA tabletten dan kunt u het beste contact met ons opnemen door te bellen naar telefoonnummer: 0900-KALETRA (0900- 5253872)

Met vriendelijke groet,
ABBOTT BV

Drs. Judith L.M. Miedema Drs. Jim Looman, arts Medical Advisor Virology Medisch Directeur

Page 4
Zie meegestuurde 1B1 tekst voor de volledige informatie