D66

De Nigeriaanse regering behandelt momenteel een wet waarmee nieuwe straffen worden ingevoerd voor homoseksualiteit, voor het publiekelijk verdedigen daarvan alsook voor verenigingen die opkomen voor de rechten van homo's en lesbiennes. De voorgestelde wet zal het in Nigeria reeds bestaande regime van criminalisering van homoseksueel gedrag nog verder versterken. Personen kunnen alleen al vanwege hun daadwerkelijke of vermeende seksuele geaardheid, met inbegrip van seksuele verhoudingen met wederzijdse instemming in de privé-sfeer, het verdedigen van de rechten van homo's en lesbiennes of het publiekelijk uitdrukken van hun seksuele identiteit, gevangen worden gezet.

Deze wet vormt, als zij wordt aangenomen, een onverdraaglijke discriminatie alsook een schending van het recht op vrijheid van meningsuiting, geweten, vereniging en vergadering. Deze rechten zijn verankerd in het internationale recht, evenals in het Afrikaanse Handvest inzake de rechten van mensen en volken. Bovendien zal goedkeuring van deze wet de strijd die Nigeria voert tegen de verspreiding van HIV/AIDS, ondermijnen.

Op welke wijze denken de Raad en de heer Solana deze kwestie op te nemen in de bilaterale contacten met Nigeria? Welke stappen heeft de Raad ondernomen en welke stappen is hij voornemens te ondernemen?

21-8-2006 14:15