MINBZK: Steeds meer gemeenten houden toezicht met camera's

Ministerie bzk

http://www.minbzk.nl

Steeds meer gemeenten houden toezicht met camera's

In bijna één op de vijf gemeenten wordt toezicht met camera's gehouden, en zelfs 83 procent van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners past cameratoezicht toe. Van de gemeenten met cameratoezicht heeft bijna de helft plannen om het cameratoezicht uit te breiden. Van de gemeenten zonder camera's heeft 14 procent plannen om het komende jaar cameratoezicht in te voeren.

Dat blijkt uit een onderzoek door Regioplan Beleidsonderzoek in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Minister Remkes heeft het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is het begin van een vijf jaar durend evaluatieonderzoek naar cameratoezicht. Hoewel cameratoezicht door gemeenten al jarenlang bestaat, is pas sinds februari 2006 de Wet cameratoezicht op openbare plaatsen (gedeeltelijk) van kracht.

Met de camera's willen de gemeenten de veiligheid van burgers verhogen en het toezicht op de openbare orde vergroten. Gemeenten passen camera's vaak toe in combinatie met andere maatregelen die de objectieve en subjectieve veiligheid bevorderen; zij zien camera's als een aanvulling op andere maatregelen.

Het live uitkijken van beelden blijkt een bepalende factor voor het succesvol inzetten van cameratoezicht. In zestig procent van de gemeenten worden de beelden altijd of op specifieke tijdstippen live uitgekeken.

De evaluatie laat geen eenduidig beeld zien van het effect van camera's op de objectieve veiligheid; deze neemt in bepaalde gemeenten af en in andere juist toe. Ook de effecten van cameratoezicht op onveiligheidsgevoelens zijn niet eenduidig. Verder blijkt de bekendheid bij het publiek met cameratoezicht niet optimaal, waardoor de preventieve werking niet volledig uit de verf komt.
In alle gemeenten worden de opgenomen beelden ook voor opsporingsdoeleinden gebruikt. Ten slotte blijkt dat er een groot draagvlak onder de burgers is voor cameratoezicht. Het idee dat camera's een inbreuk op de privacy vormen, leeft bij steeds minder mensen.




Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties