Unicef



Libanon: meerderheid vluchtelingen naar huis teruggekeerd 21 augustus 2006, Genève - De meerderheid van de Libanese vluchtelingen is naar huis teruggekeerd, maar de hulp gaat door. Unicef voert hulpgoederen aan via land-, zee- en luchtroutes.

Een VN-konvooi rijdt door Bint Jbeil in Zuid-Libanon. Foto: Unicef/Libanon/Ingram
Een VN-konvooi rijdt door Bint Jbeil in Zuid-Libanon. Foto: Unicef/Libanon/Ingram

De komende weken gaat de Libanese regering, in samenwerking met Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) door met het vaccineren van kinderen bij grensovergangen, in opvangkampen en in de gebieden waarnaar de vluchtelingen terugkeren. Ook brengt Unicef water naar door de oorlog getroffen dorpen.

Dreiging van explosieven Unicef maakt zich zorgen om het grote aantal onontplofte explosieven in Libanon. Inmiddels zijn drie Libanezen, waaronder twee kinderen, door zo'n explosief om het leven gekomen. Ook zijn tien mensen gewond geraakt. Unicef en haar partners proberen de vluchtelingen die naar huis terugkeren en de bevolking in het zuiden van Libanon zo goed mogelijk te wijzen op de gevaren. Volgens deskundigen is 10 procent van de explosieven tijdens de oorlog niet afgegaan.

Een explosief bij het ziekenhuis van Tibnin wordt onschadelijk gemaakt. In de omgeving liggen wel vijftig onontplofte explosieven. Foto: Unicef/Libanon/Ingram
Een explosief bij het ziekenhuis van Tibnin wordt onschadelijk gemaakt. In de omgeving liggen wel vijftig onontplofte explosieven. Foto: Unicef/Libanon/Ingram

Naast het gevaar voor ongelukken met explosieven, meldt Unicef dat de komende tijd het risico op ziekte-uitbraken door een tekort aan schoon water en goede sanitaire voorzieningen een bedreiging voor de Libanese kinderen vormt. Ook moeten kinderen die getraumatiseerd zijn geraakt door de gebeurtenissen, geestelijke bijstand krijgen.

Stand van zaken
De Libanese regering schat dat 1.183 mensen tijdens de oorlog tussen Israël en Hezbollah om het leven zijn gekomen. Ruim 4.000 mensen zijn gewond geraakt. Unicef denkt dat minstens een derde van de slachtoffers uit kinderen bestaat. Kinderen maken bijna de helft van het aantal vluchtelingen uit. In Israël zijn meer dan 97 mensen gedood, waarvan 43 burgers. Ook hier zijn kinderen onder de slachtoffers.

Circa 15.000 huizen zijn verwoest en nog eens vele duizenden huizen meer zijn beschadigd. De komende maanden hebben daardoor tienduizenden kinderen geen thuis meer. Ook scholen en gezondheidscentra zijn tijdens de oorlog verwoest.

Unicef heeft de internationale gemeenschap om 25,2 miljoen dollar gevraagd voor de hulpverlening aan de Libanese bevolking. Hiervan is slechts zo'n 10 miljoen dollar ontvangen.