Wereld Natuur Fonds Nederland

Persuitnodiging van het Wereld Natuur Fonds, 9 augustus 2006

Wereld Natuur Fonds pleit voor meer duurzame vis op menukaart restaurants

Chefkoks koken verantwoord visdiner voor BN'ers op strand

Zeven bekende Nederlanders krijgen maandag 21 augustus van 16.30 tot 19.30 uur op het strand in Monster (ZH) een heerlijk 4-gangendiner voorgeschoteld van verantwoord gevangen vis. Initiatiefnemer is het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat - samen met vier chefkoks en strandrestaurant Elzenduin - wil laten zien hoe lekker gerechten met duurzaam gevangen vis kunnen zijn. Tijdens het stranddiner zal het WNF de restaurants in Nederland oproepen om eens wat vaker duurzaam gevangen vis op de menukaart te zetten.

De vier chefkoks nemen elk een gerecht voor hun rekening. Chefkok Peter Gast serveert als voorgerecht een overheerlijke coquille. Matthieu Kellenaers maakt een tussengerecht van rode mul. Erik Jansen bereidt het hoofdgerecht met heilbot en als afsluiting verzorgt Marco Westmaas jr. het nagerecht. Ook bereidt het viertal elk een amuse voor.

De BN'ers die van dit diner gaan genieten, zijn: Floortje Dessing, Loretta Schrijver, Klaas Wilting, Harm Edens, Peter van der Vorst, Rob Verlinde, Hans Cornelissen en Mariska van Kolck. Ze nemen in een tropische setting plaats aan een feestelijk gedekte, lange tafel op het strand. Andere deelnemers aan het diner zijn onder meer de nieuwe algemeen directeur van het WNF, Johan van de Gronden, vier lezers van het blad Lekker en vier donateurs. Een levende zeemeermin zal de ambiance van het visdiner nog versterken.

Het programma ziet er als volgt uit
16.30 uur: Ontvangst bij strandpaviljoen Elzenduin Beach 17.00 uur: Welkom door WNF-directeur Johan van de Gronden 17.15 uur: Start diner - tevens fotomoment
19.30 uur: Afsluiting diner.
U bent van harte uitgenodigd om van dit diner verslag te doen.

Aanleiding voor dit visdiner is de bewustwordingscampagne 'Kies voor een Levende Zee', die het WNF dit jaar voert. Met deze campagne wil de natuurbeschermingsorganisatie aandacht vragen voor de schoonheid van de natuur onder water en de bedreigingen, zoals overbevissing en bijvangst. Tegelijkertijd laat het WNF zien dat consumenten, maar ook restaurants, zelf een bijdrage kunnen leveren aan herstel van de wereldzeeën, door bijvoorbeeld verantwoord vis te kopen. "Daarom roepen wij restaurants op om eens wat vaker verantwoord gevangen vis op de kaart te zetten. Onze VISwijzer geeft daarvoor nuttige suggesties", aldus Johan van de Gronden.

Loretta Schrijver: "De natuur is prachtig onder water. Allerlei vissen zijn een bron van voedsel en inkomen voor veel mensen. Dat moet zo blijven. Het is belangrijk dat we met z'n allen overbevissing en bijvangst voorkomen door vis te kopen die duurzaam gevangen is. Even lekker en veel beter voor de natuur".

Wilt u aanwezig zijn bij het visdiner, dan kunt u zich aanmelden bij onderstaande contactpersoon. Bij slecht weer vindt het diner in het strandpaviljoen Elzenduin Beach plaats.

////////////////////
Voor meer informatie en aanmeldingen:
Clarisse Buma, hoofd persvoorlichting Wereld Natuur Fonds, 030-6937374, 06-21548657, cbuma@wwf.nl

Op aanvraag beschikbaar:

- Foto's van het stranddiner en algemeen fotomateriaal over zeeleven. Bel hiervoor met Marjolein Sol, 030-6937375 (dinsdag, woensdag en vrijdag), msol@wwf.nl
- Het Wereld Natuur Fonds maakt een korte webfilm van het stranddiner, die in de loop van 22 augustus beschikbaar komt. Verder laat de film ook beelden zien van een BN'er die vis koopt op de markt. De film (plus ruwe beelden) wordt via ANP Video en ANP Perssupport verspreid. Bel voor meer informatie hierover met Jikkie Jonkman, 030-6937307, jjonkman@wwf.nl
- Verder op aanvraag beschikbaar: de VISwijzer (ook te downloaden van www.wnf.nl/viswijzer), factsheet over campgane 'Kies voor een levende Zee', spreekpunten Johan van de Gronden.

De chefkoks zijn werkzaam in de volgende restaurants: Peter Gast, 't Schulten Hues in Zutphen.
Matthieu Kellenaers, Gorgeous restaurant in Amsterdam. Erik Jansen, Tolhuysch restaurant in Oegstgeest.
Marco Westmaas, Elzenduin in Monster.

Adres: strandpaviljoen Elzenduin Beach is gelegen bij strandopgang bij Hotel Elzenduin. Strand van Ter Heijde (bij Monster). Strandweg 18, 2684 VT, Ter Heijde aan zee. Telefoon: 0174-241497.
-
Wereld Natuur Fonds
unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist