Gemeente Stein


Oproep aan hondenbezitters
22-08-2006
Oproep aan hondenbezitters
Het Steinse platteland nodigt met zijn groene velden uit tot een mooie wandeling. De wegen tussen de landerijen, de wandelpaden langs maïsvelden, akkers en weiden met grazend vee vormen een uitgelezen gebied om een frisse neus te halen voor wandelaars en eventueel hun trouwe viervoeter.
Voor uw huisdier is het natuurlijk het mooist als hij vrij rond kan rennen, maar helaas kan dat niet overal. Binnen de gemeente Stein zijn hiervoor een aantal losloopgebieden aangewezen. De weiden en akkers aangrenzend aan het losloopgebied behoren niet tot het losloopgebied.

Honden spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van Neospora-infecties onder runderen. De parasiet Neospora caninum geldt wereldwijd als een belangrijke veroorzaker van abortus onder runderen, waarbij de vrucht in de baarmoeder wordt afgestoten. De hond fungeert als gastheer voor deze parasiet. Hij wordt er niet ziek van, maar brengt het wel via zijn ontlasting over op runderen en koeien. Door het eten van gras of kuilvoer dat vervuild is met ontlasting van honden nestelt de parasiet zich in de koe en veroorzaakt daardoor het verwerpen van het ongeboren kalfje. Deze wetenschap leidt tot toenemende bezorgdheid en schade bij rundveehouders.

De agrarische sector in Limburg staat buitengewoon positief tegenover recreatie en toerisme in het buitengebied en is graag bereid om wandelaars en honden als gasten op voetpaden door hun weilanden te ontvangen, maar vragen bij deze wel dringend uw medewerking om besmettingsgevaar bij koeien zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan voornamelijk door uw hond aan te lijnen indien ze niet onder appel staan in een losloopgebied en geen ontlasting achter te laten in de weilanden en de hond zijn behoefte te laten doen in de wegberm of op andere plaatsen waar rundvee er niet mee in aanraking kan komen.

De Limburgse rundveehouders danken u alvast voor uw medewerking.