Gemeente Amersfoort

Luisteren naar website van gemeente Amersfoort

Bezoekers van de gemeentelijke internetsite kunnen sinds vandaag de webpagina's laten voorlezen. Hierdoor is www.amersfoort.nl ook makkelijker toegankelijk voor blinden, slechtzienden of dyslectici.

Veel mensen met een leeshandicap hebben vaak niet de juiste apparatuur om websites te laten voorlezen. Door de voorleesfunctionaliteit aan te bieden, hoeven mensen niet zelf speciale software aan te schaffen. Iedereen die beschikt over een webbrowser, geluidskaart en luidspreker of koptelefoon kan de pagina's laten voorlezen.

Op elke pagina, met uitzondering van de homepage, staat rechtsboven een icoontje van een luidspreker. Als je daar op klikt, begint een vrouwenstem de tekst voor te lezen. Er wordt ook aangegeven als er een link of foto staat. Pdf-documenten kunnen niet beluisterd worden.

De voorleesfunctionaliteit behoort tot een van de maatregelen die de gemeente neemt om de website toegankelijk te maken voor diverse doelgroepen. Zo laat de gemeente jaarlijks de site grondig toetsen op toegankelijkheid door het bureau Accessibility. Dit bureau beoordeelt websites op grond van zestien ijkpunten, die gebaseerd zijn op eisen van het World Wide Web Consortium (W3C). Dat zijn eisen die internationaal erkend zijn en ook door de ministers van de Europese lidstaten worden omarmd. www.amersfoort.nl mag het Waarmerk drempelvrij.nl dragen en voldoet aan dertien van de zestien ijkpunten.

Informatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anke Hendriks, communicatieadviseur Concernstaf, e-mail: AS.Hendriks@amersfoort.nl, telefoon: (033) 469 42 09.