CDA Rotterdam

CDA Rotterdam- Noord: Van Maanenbad behouden, brede discussie gewenst

Het CDA wil dat er gezocht wordt naar een oplossing voor de dreigende sluiting van het Van Maanenbad. Dat stelt CDA-woordvoerder sport, Beppie Hagenaars. Zij diende hierover vandaag schriftelijke vragen in bij het College.

Deelgemeente Noord wil vanaf volgend jaar de exploitatiesubsidie van het Van Maanenbad stoppen en alleen nog activiteiten subsidiëren. Een belangrijke overweging zijn de hoge kosten van de broodnodige renovatie. De kosten worden geraamd op ¤ 3,5 mln.

De dreigende sluiting van het bad is voor het CDA een ongewenste situatie. "Niet alleen vormt het bad een belangrijke voorziening op de Noordoever ­ het bad wordt door zo'n 200.000 bezoekers per jaar gebruikt en heeft een buitenbad ­ ook is het monumentale karakter het behouden waard. Een dergelijk bad heeft in onze ogen een belangrijke functie en heeft bovendien een grote maatschappelijke relevantie voor de vele verenigingen en stichtingen die gebruik maken van de voorzieningen", aldus Beppie Hagenaars.

Monique Vogelaar (CDA Noord) laat weten dat zij begrip heeft voor het standpunt van de deelgemeente, die zegt de financiële risico's niet meer te kunnen dragen: "De laatste jaren is er bij de deelgemeenten flink wat geld bezuinigd en dat heeft soms heel nare consequenties." Maar, CDA Noord zou het bijzonder betreuren als het bad moet sluiten. Monique Vogelaar: "Het Van Maanenbad heeft het enige openluchtzwembad op de Noordoever en is één van de weinige Rotterdamse baden dat diep genoeg is voor schoonspringers en waterpolospelers. Nog afgezien van de belangrijke rol die het bad vervult voor bijvoorbeeld de Marokkaanse vrouwen, die er hun eigen uurtje hebben."

Het CDA vindt verder dat de gemeenteraad zich op korte termijn uit moet spreken over wat zij met de Rotterdamse zwembaden wil. Het Van Maanenbad is niet het eerste bad dat te kampen heeft met financiële problemen en het CDA vreest dat er in de toekomst opnieuw zwemvoorzieningen in de problemen raken. Een structureel andere aanpak zou uitkomst moeten bieden. Beppie Hagenaars: "Noord vindt dat de financiële risico's van een zwembad te groot zijn voor een deelgemeente. Als dat zo is, dan moeten we als gemeenteraad kijken of de stad hier niet een rol moet nemen." Het CDA wil daarom dat het huidige beleid wordt geëvalueerd.


Noot voor de redactie/