Ingezonden persbericht


Tilburg kan verder bouwen aan

Pieter Vreedeplein

Gemeente blij met uitspraak van rechter over Koopjescentrum

De gemeente heeft vandaag het kort geding inzake het pand Pieter Vreedeplein 5, het zogeheten Koopjescentrum, gewonnen. Dat betekent dat de gemeente het pand in gebruik mag nemen en kan gaan slopen voor de herontwikkeling van het nieuwe Pieter Vreedeplein. Wethouder Hans Janssen van Economische Zaken: "Ik ben ontzettend blij met de uitspraak van de rechter. Het project loopt nu gelukkig geen verdere vertraging op. En dat is van ontzettend groot belang voor de verdere ontwikkeling van Tilburg als aantrekkelijke stad". De gemeente is van plan om het Koopjescentrum eind volgende week nog te slopen, waarna de bouwwerkzaamheden vervolgd kunnen worden.

De uitspraak sterkt de gemeente in de overtuiging correct gehandeld te hebben tegenover de eigenaresse van het pand. De gemeente is nog steeds van mening dat zij tot zeer verregaande aanbiedingen bereid is geweest om de zaak goed op te lossen. "Het is jammer dat er uiteindelijk een zeer lange rechtsgang nodig is geweest om de zaak in beweging te krijgen", aldus wethouder Janssen.

Kort geding
De rechter is van mening dat het belang voor de stad Tilburg in deze zaak sterker weegt dat het individuele belang van de eigenaresse. Janssen: "De rechtbank heeft scherp oog gehad voor de maatschappelijke en economische belangen van dit project, dat vinden wij een zeer positieve zaak. De rechter is gelukkig ook van mening dat de ontwikkelingen voor het plein door moeten. Het is duidelijk dat een grote bouwplaats overlast voor de omgeving oplevert. Maar doordat we nu door kunnen gaan met de bouw, zal dat sneller voorbij zijn. Ook kunnen winkeliers, die graag hun winkel op plein vestigen, nu eerder hun deuren openen".

In oktober 2002 heeft de gemeenteraad het plan vastgesteld voor de ontwikkelingen van het Pieter Vreedeplein. Voor die ontwikkelingen moest het pand Pieter Vreedeplein 5 ook verworven worden. De eigenaresse van het pand heeft meerdere aanbiedingen van de gemeente gehad, maar heeft die telkens geweigerd. Daarom heeft de gemeente in februari 2005 uiteindelijk een onteigeningsprocedure op moeten starten. Ondanks het overduidelijke onteigeningsvonnis, heeft de eigenaresse van het pand toch besloten hier tegen in beroep te gaan, waarbij ze de onteigening overigens niet bestrijdt. Om verdere schades te beperken heeft de gemeente daarop een kort geding aangespannen, om toch zo snel mogelijk van het perceel gebruik te kunnen maken.

Toekomst

Op het nieuwe Pieter Vreedeplein komen woningen, winkels en mogelijkheden voor ontspanning en uitgaan. Ook komt er onder het nieuwe winkelcentrum een grote parkeergarage met 800 parkeerplaatsen en een fietsenstalling met 700 plaatsen. Naar verwachting zal het nieuwe plein in het voorjaar van 2008 officieel geopend worden. Het Pieter Vreedeplein wordt ontwikkeld door Pieter Vreedeplein Ontwikkeling C.V., een joint venture van Bouwfonds MAB Ontwikkelings CVG en de gemeente Tilburg.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 88 19

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 88 19
Faxnummer
013 542 88 95