AutoRai

BOVAG, RAI Vereniging en 3VO starten campagne om APK intact te houden

(8/22/2006)
Vandaag gaven BOVAG, RAI Vereniging en 3VO het startschot voor hun gezamenlijke campagne 'Houd de APK intact!'. Zij deden dit tijdens een werkbezoek van PvdA-kamerlid Lia Roefs (woordvoerder verkeersveiligheid) aan keuringsstation Van Abeelen in Hilvarenbeek. BOVAG, RAI Vereniging en 3VO vinden het kabinetsvoornemen om de keuringsfrequentie van de APK te halveren een slechte zaak voor de verkeersveiligheid en het milieu. Het levert de burger, ook volgens minister Peijs, geen lastenverlichting op en is ook nog slecht voor de werkgelegenheid. Het kabinet wil dat de keuring nog maar eens in de twee jaar wordt uitgevoerd en ook pas wanneer auto's vier jaar oud zijn. Nu moeten auto's nog vanaf hun derde levensjaar elk jaar worden gekeurd. "We moeten de verkeersveiligheid niet opofferen aan de hype rond de verlaging van de administratieve lasten", zegt Lia Roefs, woordvoerder verkeersveiligheid van de PvdA. Ze ziet niets in verlaging van de keuringsfrequentie. "Naar ik heb begrepen, zien mensen de APK ook niet als een last, maar als noodzaak. Komt bij dat ik merk dat men bezuinigt op auto-onderhoud. Op zo'n moment minder gaan keuren, is een heel slecht idee", aldus het kamerlid.

Gevaar voor verkeersveiligheid
Uit onderzoek blijkt dat automobilisten, zonder APK, al snel besluiten onderhoud en dus ook reparatie, uit te stellen, waardoor gevaarlijke defecten niet tijdig worden gerepareerd en de verkeersveiligheid in gevaar komt. "Mede dankzij de huidige APK loopt Nederland, samen met Zweden en Engeland, voorop als het gaat om de verkeersveiligheid. En dat willen we graag zo houden!", aldus Luc Veeger, manager Beleid en Actie van 3VO. Ook op het milieu zal verlaging van de APK-frequentie van grote invloed zijn; auto's met een ontoelaatbare emissie van schadelijke stoffen worden nu jaarlijks afgekeurd. In het eventuele nieuwe regime kunnen deze auto's een jaar langer, een niet te tolereren bijdrage leveren aan de vervuiling van ons milieu. Bovendien zou de wijziging duizenden arbeidsplaatsen kosten.

APK intact-toer
Het kabinet zal hoogstwaarschijnlijk in het laatste kwartaal van 2006 een definitief voorstel voorbereiden over de frequentie van de APK; dan is het resultaat bekend van een Europees onderzoek met daarin aanbevelingen en toekomstige ontwikkelingen over periodieke autokeuringen. Tot die tijd zullen BOVAG, RAI Vereniging en 3VO campagne voeren. Zo wordt er actie gevoerd via www.APKintact.nl waar men onder andere een petitie kan tekenen om de APK in tact te houden en verschijnt er regelmatig een APK-krant waarin BOVAG, RAI Vereniging en 3VO uitgebreid verslag doen van hun inspanningen om het kabinetsvoornemen tegen te gaan. Verder zal vanaf vandaag een promotieteam met een APK intact-toer door het land gaan om diverse keuringsstations aan te doen en daarmee extra aandacht te vragen voor de noodzaak van het behoud van de huidige keuringsfrequentie van de APK.

BedrijfsautoRAI.nl
Graag jouw mening over autorai.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster