Time : 17:09:44
Date : 22 August 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Minister Dirk Van Mechelen wenst deelnemers Monumentenstrijd succes toe

Persmededeling van Dirk Van Mechelen

Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening


---------------------------

Minister Dirk Van Mechelen wenst deelnemers Monumentenstrijd succes toe

Minister Van Mechelen was graag persoonlijk aanwezig geweest op de bekendmaking van de genomineerden voor de Monumentenstrijd. De minister was echter verhinderd omwille van de begrafenis van minister van Staat - en gewaardeerde collega - Hugo Schiltz.

Vooreerst wil minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor het onroerend erfgoed, de 400 kandidaten die deelnamen aan de voorselectie van de Monumentenstrijd en een dossier hebben ingediend bedanken voor hun deelname. Eigenlijk zijn ze door deel te nemen alleen al een winnaar en zal hun project er wel bij varen. Deze massale belangstelling - op relatief korte tijd - toont aan dat het erfgoed in Vlaanderen mag rekenen op een breed maatschappelijk draagvlak en dat vele mensen zich op een of andere manier betrokken voelen en daadwerkelijk de handen uit de mouwen willen steken.

Daarnaast dankt de minister zijn administraties en de gewestelijke partnerverenigingen voor hun inspanningen tijdens de intensieve voorbereidingsperiode. In het bijzonder bedankt minister Van Mechelen de VRT, die heel wat menselijke en geldelijke middelen investeert om het erfgoed extra onder de aandacht te brengen en Piet Jaspaert, die erin slaagde een speciaal restauratiefonds bijeen te brengen. Dit fonds telt vandaag 500.000 euro, met daarin bijdrages van de Nationale Loterij (250.000 euro), Fortis (125.000 euro) en het WTCB (125.000 euro). De minister wenst dan ook uitdrukkelijk zijn appreciatie voor hun participatie kenbaar te maken.

Uiteindelijk werden per provincie 6 kandidaten door een onafhankelijke commissie van experts weerhouden, o.a. op basis van kwaliteit, realiseerbaarheid, verscheidenheid en televisionele uitstraling. Minister Van Mechelen feliciteert alle genomineerden en wenst ze succes toe bij het verdere verloop van de wedstrijd.

De genomineerden per provincie, in willekeurige volgorde, zijn:

Provincie Antwerpen: Arendonk - Korhaan; Merksplas - Kolonie; Mortsel Fortstraat 100; Duffel - Cinema Plaza; Mechelen - St-Rombautstoren; Antwerpen - Zwembad Veldstraat.

Provincie Limburg: Borgloon - Stoomstroopfabriek; Maasmechelen - Levend Leut; Halen - Sintjansbergstraat 9; Genk - Mijnsite Winterslag; Hasselt - Open Circuit Huis Hoste; Lanaken, Pietersheim.

Oost-Vlaanderen: Brakel - Boembekemolen; Rupelmonde/Baasrode - Mosselhengst/Scheepswerf; Geraardsbergen - Oudeberg; St-Amandsberg - Campo Santo; Ronse - Villa Carpentier; Gent - boekentoren.

Vlaams Brabant: Zoutleeuw - Sacramentstoren in de Sint-Leonarduskerk; Tienen - Site de drie tumuli; Vilvoorde - Tuchthuis; Beersel - Herisemmolen; Haacht - Dorpsstraat; Drogenbos - Kuikenstraat De Boeckmuseum.

West-Vlaanderen: Menen - Koninklijk Militair Hospitaal; Izegem - Eperon d'Or; Kortrijk - basisschool 't Fort; Diksmuide - Begijnhof; Oostende - Koninklijke Stallingen; Poperinge - Hoppecultuur.

Meer informatie over de genomineerden en veel meer vindt u op: http://www.monumentenstrijd.be

"Initiatieven als Monumentenstrijd maken de doelstelling om op termijn zes miljoen monumentenwachters te hebben in Vlaanderen, weer wat meer realiteit", besluit minister Van Mechelen.


-----------------------------
Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

URL: http://www.monumentenstrijd.be