Gemeente Assen


Actueel

Gemeente Assen verwerft EU geld voor aanpak drugscriminaliteit

Assen, 22 augustus 2006

De gemeente Assen heeft samen met de Nottinghamshire Police, de gemeente Poznan en het Maria Addictioncare Centre uit Stockholm een subsidie gekregen voor het bestrijden van drugsgerelateerde criminaliteit. Met het project is ongeveer EURO 500.000 gemoeid, waarvan 300.000 euro wordt bijdragen door de Europese Unie. Hierdoor kunnen activiteiten worden uitgevoerd, die gericht zijn op het verstoren van de drugsmarkt.

Het gaat zowel om preventie voor (potentiële) gebruikers en de aanpak van dealers. Dit project is nauw gerelateerd aan de manier waarop veelplegers in Assen worden aangepakt. Essentieel voor dit project zijn uitwisselingen van zowel politiemensen als hulpverleners tussen de steden. Om de resultaten van de werkzaamheden goed te kunnen analyseren, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan door de Nederlandse Politie Academie. In Nottingham en Poznan wordt hetzelfde onderzoek uitgevoerd door het Jill Dando Institute en de Poolse Politie Academie. Daardoor worden de resultaten vergelijkbaar op Europees niveau.

Burgemeester D. Van As-Kleijwegt en wethouder Van Hooft die momenteel een werkbezoek aan Nottingham brengen zijn positief over de behaalde resultaten. Volgens van As heeft zij nu met eigen ogen kunnen zien hoe de samenwerking tussen de betrokken steden grote praktische waarde heeft voor de bestrijding van drugsgerelateerde criminaliteit en overlast. Zo worden bijvoorbeeld in Nottingham veelplegers en verdachten op gebruik van drugs getest. De burgemeester zegt zeker te gaan onderzoeken of in Assen een soortgelijke aanpak gewenst is.