Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Noodweer Budapest was verwacht
Organisatoren vuurwerkspektakel negeerden waarschuwingen 22 augustus 2006 - Noodweer heeft op zondag 20 augustus dood en verderf gezaaid in de Hongaarse hoofdstad Budapest. Tienduizenden mensen die afgekomen waren op een groot vuurwerkspektakel moesten snel een heenkomen zoeken.
Animatie radarbeelden noodweer Budapest op 20 augustus 2006 (Bron: OMSZ)
Animatie radarbeelden noodweer Budapest op 20 augustus 2006 (Bron: OMSZ)
Zeker vier mensen kwamen om het leven en er vielen honderden gewonden door omvallende bomen, rondvliegend puin en bliksem. De windstoten bereikten snelheden van circa honderd kilometer per uur. Volgens burgemeester Gabor Demsky van Budapest had de ramp kunnen worden voorkomen als de waarschuwingen van de Hongaarse Meteorologische Dienst serieus waren genomen en het vuurwerkspektakel was afgelast.

Volgens persvoorlichter Gábor Kis-Kovács had de Hungarian Meteorological Service (OMSZ) de komst van het het koufront dat de buien veroorzaakte al dagen tevoren verwacht en zijn diverse waarschuwingen voor extreem weer uitgegeven. Op de rampdag zijn bovendien aanvullende waarschuwingen gestuurd naar de "Disaster Management Organization". Het OMSZ is in Hongarije wettelijk de instantie om te waarschuwen bij extreem weer. De organisatoren van het vuurwerkevenement hebben echter geen contact gezocht met de Meteorologische Dienst.

Het noodweer was bijzonder heftig en ging gepaard met onweer, zware regen en hevige windstoten. Aan de oevers van de Donau, waar de menigte zich verzamelde, zijn windsnelheden gemeten van 123 km/uur. In de binnenstad, op een paar kilometer afstand van de Donau, wezen de windmeters snelheden tot 81 km/uur aan (zie speciaal bericht "Severe thunderstorm in Budapest" onder verder lezen).

Eerste uitgave: 22-08-06