Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad

Geachte redactie,

Op 6 oktober 2005 ontving u van ons een persbericht naar aanleiding van een onderzoek van de Bovenregionale Recherche Noord en Oost Nederland (BR NON). Onderdeel van dit onderzoek is een overval die op 19 september 2005 gepleegd is op een transportbedrijf op Schiphol. Hierbij werd een grote partij GSM-toestellen meegenomen.
Op dinsdag 22 en 29 augustus behandelt de rechtbank in Zwolle de strafzaak tegen zeven verdachten uit dit onderzoek

Op dinsdag 22 augustus staan terecht een 29-jarige en een 34-jarige man uit Venlo en een 39-jarige man uit Schiedam. Zij worden verdacht van heling van de gestolen telefoons. Ook staat die dag terecht een 30-jarige man, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de overval. Op dinsdag 29 augustus wordt de zitting voortgezet met de zaak tegen een 35-jarige man uit Welsum. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de overval. Ook wordt hij verdacht van diefstal van een reuzenrad in mei 2005 vanaf een kermisterrein in Apeldoorn. Verder staan die dag op zitting een 40-jarige man en een 35-jarige man uit Apeldoorn. Ook zij worden verdacht van betrokkenheid bij de overval.

Met betrekking tot de persvoorlichting is het volgende van belang:
- Audiovisuele media dienen voor het meenemen van opname-apparatuur in de rechtbank vooraf toestemming te vragen bij de voorlichting van de Rechtbank Zwolle. Voor het maken van opnames in de zittingzaal dienen afspraken gemaakt te worden met de rechtbank Zwolle.
- De voorlichting namens het Openbaar Ministerie wordt gedaan door het parket Zwolle-Lelystad. Dit vloeit voort uit het feit dat het onderzoek is gedraaid door de BR NON, onder verantwoordelijkheid van het OM Zwolle-Lelystad.

- Audiovisuele media die een toelichting van het Openbaar Minsterie willen door de persofficier, dienen uiterlijk maandag 21 augustus een verzoek in te dienen via de voorlichting van het parket Zwolle-Lelystad.

Voor de volledigheid treft u hierbij aan de tekst van het persbericht zoals dat destijds is verspreid.

Met vriendelijke groet

Tineke Zwart
voorlichter OM Zwolle-Lelystad
Team Bovenregionale en Specialistische Taken
tel. 038- 496 2011
email: t.zwart@om.nl


-------------
Tekst persbericht 6 oktober 2005
Zwolle, 6 oktober 2005

Onderzoek naar overval op Schiphol
en diefstal van vrachtwagenladingen

In het kader van een onderzoek van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost Nederland (BR NON*) naar ladingdiefstallen uit vrachtauto's zijn de afgelopen periode vijf mannen aangehouden. In dit onderzoek is een link met de overval in de nacht van 18 op 19 september op een transportbedrijf op Schiphol, waarbij een grote partij gsm-telefoons werd weggenomen.

De aangehouden mannen worden er namelijk van verdacht betrokken te zijn geweest bij deze overval, of bij de diefstal van de bij de overval gebruikte vrachtwagen of bij de heling van de gsm-telefoons. Alle verdachten zitten in voorlopige hechtenis.

Een 34-jarige man uit Welsum wordt ervan verdacht bij de overval aanwezig te zijn geweest. Hij wordt verder verdacht van diefstal van de vrachtwagen die bij de overval is gebruikt en van brandstichting in deze vrachtauto, die na de overval in de omgeving van Heerde werd achtergelaten.

Een 40-jarige man uit Apeldoorn wordt verdacht van heling van de buitgemaakte gsm-telefoons, de diefstal van de vrachtwagen die bij de overval is gebruikt en van brandstichting in deze vrachtwagen.

Een 35-jarige man uit Apeldoorn wordt verdacht van diefstal van de vrachtwagen die bij de overval is gebruikt en van brandstichting in deze vrachtauto.

Een 29-jarige en een 33-jarige man uit Venlo zitten beiden in voorlopige hechtenis op verdenking van heling van de gsm-telefoons. De 29-jarige man wordt bovendien verdacht van heling van goederen die in een loods in de buurt van Venlo zijn aangetroffen. Bij een zoeking door de BR NON werden hier bromfietsen, een hoeveelheid witgoed, huishoudelijke artikelen en cartridges aangetroffen.
Naar de herkomst van deze goederen wordt een nader onderzoek ingesteld.

De 34-jarige man uit Welsum wordt naast de betrokkenheid bij de overval ook verdacht van diefstal of heling van een oplegger met hierop een reuzenrad. De kermisattractie werd in mei 2005 in Apeldoorn ontvreemd. Het reuzenrad, met een waarde van tweehonderdduizend euro, is vermoedelijk voor de ijzerprijs aan een sloper verkocht.
Daarnaast wordt hij verdacht van diefstal van een oplegger met hierop een lading metaal en schroot en heling van huishoudelijke goederen, die bij een zoeking in zijn woning werden aangetroffen.


---
Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. Het Ministerie van Justitie.

---